Is lippenstift gevaarlijk?

Laatst bijgewerkt: augustus 2013
123-vr-lippenstift-rood-170_08.jpg

nieuws Bij onderzoek van lippenstiften en lippenbalsem vonden Amerikaanse wetenschappers onder meer lood, cadmium, chroom, aluminium en nog vijf andere metalen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives.
De onderzoekers berekenden dat er bij gemiddeld gebruik ongeveer 24 milligram per dag wordt opgenomen door het lichaam. Wie intenser gebruik maakt van lippenstift, en bijvoorbeeld verschillende keren per dag lippenstift aanbrengt, kan tot 87 milligram absorberen.

Bij normaal gebruik van lippenstiften die chroom bevatten, kan dat een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Chroom wordt in verband gebracht met maagkanker. Een intensief gebruik van lippenstift kan ook tot een te hoge blootstelling aan aluminium, cadmium en mangaan leiden. In het geval van mangaan kan een lange bootstelling schadelijk zijn voor het zenuwsysteem.

In 24 van de 32 stalen werd ook lood gevonden, maar de concentratie was niet hoog genoeg om van een risico te spreken voor volwassenen. De onderzoekers maken zich wel zorgen over gebruik van de lippenstift door kinderen.

De onderzoekers roepen de Amerikaanse overheid op om strengere regels op te leggen aan de industrie. Momenteel zijn er geen richtlijnen voor wat betreft de concentratie aan metalen in cosmetica in de VS. In de EU zijn cadmium, chroom en lood verboden in schoonheidsproducten.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram