ad

Insecticiden zouden ontwikkeling foetus verstoren

Laatst bijgewerkt: april 2011
insecticide-vlieg-170-400-04.jpg

nieuws Prenatale blootstelling aan insectenwerende producten waaraan van piperonylbutoxide (PBO) is toegevoegd, zouden een negatieve invloed hebben op de neurologische ontwikkelingen van kinderen. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Pediatrics.

PBO wordt vaak toegevoegd aan insecticiden op basis van pyrethrinen en pyrethroïden, onder andere in spuitbussen voor gebruik in huis. Het wordt ook gebruikt in anti-luisproducten.

De wetenschappers onderzochten ruim 700 zwangere vrouwen en maten de blootstelling aan PBO in de lucht tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Bij een aantal vrouwen werd ook de concentratie insecticiden in het bloed gemeten. De kinderen werden op de leeftijd van 3 jaar onderworpen aan een aantal tests om de motorische en neurologische ontwikkeling te meten.

Hoe hoger de blootstelling aan PBO tijdens de zwangerschap, hoe hoger de kans op een vertraagde mentale ontwikkeling, zo werd vastgesteld. Die vertraging is vergelijkbaar met de beter bekende effecten van blootstelling aan lood. Op de motorische ontwikkeling werd geen effect vastgesteld. Het effect werd alleen gezien bij blootstelling aan producten waaraan PBO was toegevoegd, niet bij blootstelling aan pyrethrinen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub