Verhogen bloeddrukpillen kans op borstkanker?

nieuws Oudere vrouwen die tien jaar of langer calciumantagonisten hebben gebruikt tegen hoge bloeddruk, lopen een 2,5 keer hoger risico op borstkanker dan vrouwen die andere klassen antihypertensiva hebben gebruikt of die nooit medicatie gebruikten tegen hoge bloeddruk. Andere types van bloeddrukgeneesmiddelen hadden geen verband met borstkanker.

Dat blijkt uit onderzoek in het medisch tijdschrift JAMA Internal Medicine.
De wetenschappers volgden ruim 1.700 vrouwen tussen 55 tot 74 jaar, 880 van hen hadden invasief ductaal mammacarcinoom (IDC), 1027 hadden invasief lobulair mammacarcinoom (ILC). Dat zijn de twee belangrijkste vormen van borstkanker.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om bij het voorschrijven van antihypertensiva rekening te houden met deze gegevens, zeker bij oudere vrouwen en vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram