Verhogen bloeddrukpillen kans op borstkanker?

nieuws Oudere vrouwen die tien jaar of langer calciumantagonisten hebben gebruikt tegen hoge bloeddruk, lopen een 2,5 keer hoger risico op borstkanker dan vrouwen die andere klassen antihypertensiva hebben gebruikt of die nooit medicatie gebruikten tegen hoge bloeddruk. Andere types van bloeddrukgeneesmiddelen hadden geen verband met borstkanker.

Dat blijkt uit onderzoek in het medisch tijdschrift JAMA Internal Medicine.
De wetenschappers volgden ruim 1.700 vrouwen tussen 55 tot 74 jaar, 880 van hen hadden invasief ductaal mammacarcinoom (IDC), 1027 hadden invasief lobulair mammacarcinoom (ILC). Dat zijn de twee belangrijkste vormen van borstkanker.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om bij het voorschrijven van antihypertensiva rekening te houden met deze gegevens, zeker bij oudere vrouwen en vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram