Slechts helft van beroertes is te voorkomen'

nieuws Door een gezonde leefstijl kan ongeveer de helft van de beroertes worden voorkomen. Als hoge bloeddruk, roken, diabetes en hartritmestoornissen volledig zouden worden geëlimineerd in de bevolking, zou daarmee maximaal 54% van de beroertes voorkomen kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) naar oorzaak van beroertes.
Bij een beroerte (of CVA) gaat er iets mis met de bloedvaten in de hersenen. Het kan gaan om een herseninfarct of een hersenbloeding.
De leeftijd van de patiënt blijft nog steeds de beste voorspeller van de kans dat iemand door een beroerte wordt getroffen. Hoge bloeddruk, roken, diabetes en hartritmestoornissen zijn ook belangrijke voorspellers van de kans op een beroerte. Risicoscores die gebaseerd zijn op aanvullende karakteristieken verbeteren de voorspelling niet aanzienlijk. Echter, mensen die een TNA (transient neurological attack: voorbijgaande neurologische aanval, waaronder TIA: transient ischemic attack) hebben gehad, hebben een grotere kans op een beroerte dan mensen die nooit een TNA hebben gehad. Dat geldt niet alleen bij TIA’s, maar ook bij aanvallen die lijken op TIA’s maar doorgaans ten onrechte als onschuldig worden beschouwd (de nonfocale TNA’s).
Mannen met depressieve symptomen hebben meer kans om een beroerte te krijgen dan mannen zonder depressieve symptomen. Mannen die daadwerkelijk een depressieve stoornis hebben, hebben geen verhoogd risico op een beroerte ten opzichte van mannen die alleen de symptomen vertonen. Bij vrouwen is geen relatie gevonden tussen depressieve symptomen en beroerte. Het denkvermogen voorafgaand aan een beroerte heeft geen invloed op de kans op dementie als gevolg van beroerte.

Lees ook: Beroerte (Cerebro Vasculair Accident)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram