Hoge bloeddruk verhoogt risico op kanker

nieuws Mensen met een hoge bloeddruk, hebben een verhoogd risico om kanker te krijgen.
Dat blijkt uit een studie bij bijna 600.000 mensen, onder leiding van de Belgische onderzoekster Mieke Van Hemelrijck van het Londense King's College die werd voorgesteld op het European Multidisciplinary Cancer Congress in Stockholm.

Bij mannen met een hoge bloeddruk bedraagt het hogere risico op kanker 10 à 20 procent. Mannen in de categorie met de hoogste bloeddruk hadden 16% kans om kanker te krijgen tegenover 16% mannen in de categorie van de laagste bloeddruk. Bij vrouwen was het verband minder duidelijk, maar werd wel meer leverkanker, pancreaskanker, baarmoederhalskanker en huidkanker vastgesteld. Ook het risico om te sterven door kanker ligt hoger bij mannen (+49%) en vrouwen (+ 24%) met hoge bloeddruk.

Bij het onderzoek werden 289.454 mannen en 288.345 vrouwen
in Noorwegen, Oostenrijk en Zweden gedurende 12 jaar gevolgd. In die periode werd bij 22.184 mannen en 14.744 vrouwen kanker ontdekt. 8.724 mannen en 4.525 vrouwen stierven aan de ziekte.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram