Evolutie bloeddruk vanaf 50 jaar opvolgen om beroerte te voorkomen

nieuws Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor een beroerte of CVA. Belangrijk daarbij is niet alleen de hoogte van uw bloeddruk op een bepaald ogenblik, maar ook hoe hij in de loop der jaren evolueert.
Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam registreerden meer dan twintig jaar lang de systolische bloeddruk of bovendruk van ruim 6700 Rotterdammers van 55 en ouder. In de loop van de studie werden ruim 1.000 proefpersonen getroffen door een beroerte.

Op basis van het risico op een beroerte en andere aandoeningen kunnen vier types van risicogroepen onderscheiden worden:
• Groep 1: de bovendruk stijgt in de loop der jaren geleidelijk van normaal (minder dan 120 mmHg) tot hoog (boven 160 mmHg): laagste risico op een beroerte (en op andere ziekten zoals een hartaanval, hartfalen en nierziekte);
• Groep 2: de bloeddruk is op de leeftijd van 55 jaar al vrij hoog (meer dan 140 mmHg) en blijft op dat niveau: sterk verhoogd risico op een beroerte (5 % verhoogd), maar niet op een hartaanval, hartfalen of nierziekte;
• Groep 3: de bovendruk blijft lange tijd normaal, en stijgt vanaf 55 jaar plots zeer sterk naar 200 mmHg: sterk verhoogd risico op een beroerte (8 % verhoogd risico)en andere complicaties zoals een hartaanval, hartfalen en nierziekte;
• Groep 4: de bloeddruk is hoog (160 mmHg) maar daalt vanaf de leeftijd van 65 jaar: sterk verhoogd risico op een beroerte (13 % verhoogd risico) en andere complicaties zoals een hartaanval, hartfalen en nierziekte.

De onderzoekers besluiten hieruit dat het belangrijk is om:
• vanaf de leeftijd van 50 jaar de bloeddruk zeer geregeld te controleren en de evolutie op te volgen;
• ook bij een lichte stijging van de bloeddruk een adequate behandeling te starten.

De studie verscheen in het tijdschrift Hypertension.
http://hyper.ahajournals.org/content/early/2016/05/09/HYPERTENSIONAHA.116.07098.abstract


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram