ACE-remmers ook in eerste trimester zwangerschap onveilig

nieuws ACE-remmers zijn geneesmiddelen die worden gebruikt tegen hoge bloeddruk. Dat gebruik van ACE-inhibitoren tijdens het tweede of derde zwangerschapstrimester belangrijke problemen kunnen stellen bij de foetus was goed bekend. Nu blijkt dat ACE-remmers ook tijdens het eerste zwangerschapstrimester ernstige schade kunnen toebrengen aan de foetus. Dit geldt niet voor andere antihypertensiva, met uitzondering van sartanen. Het risico op ernstige congenitale misvormingen bleek in vergelijking met kinderen die in het eerste trimester niet waren blootgesteld aan ACE-remmers 2,71 keer verhoogd. Het betreffen misvormingen van het cardiovasculair systeem en het centrale zenuwstelsel.
Wanneer een vrouw die behandeld wordt met een ACE-inhibitor zwanger wenst te worden, moet de ACE-inhibitor worden gestopt. Wanneer bij een vrouw op een ACE-inhibitor zwangerschap wordt vastgesteld, moet de ACE-inhibitor zo snel mogelijk worden gestopt. De beslissing over te schakelen op een ander antihypertensivum, zal afhangen van o.a. de ernst van de hypertensie en de mate van reeds bestaande orgaanschade.

Lees ook: ACE-remmers vormen geen risico tijdens eerste trimester zwangerschap

bron: New England Journal of Medicine 8 juni 2006

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram