Rimpelvullers geven later bijwerkingen

nieuws Wetenschappers waarschuwen in het Amerikaanse tijdschrift Archives of Dermatology dat injecties met permanente rimpelvullers allergische reacties kunnen veroorzaken. Soms ontstaan deze bijwerkingen pas na een jaar. Uit het rapport blijkt dat rimpelvullers die de stof polyalkylimide bevatten ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Ook blijken niet alle klachten meteen merkbaar te zijn. Na bijna twee jaar bleek 40 procent van de patiënten nog regelmatig last te hebben van bijwerkingen. Voor het onderzoek werden 25 patiënten gevolgd, waarvan een derde al eerder was behandeld met permanente rimpelvullers. Bijwerkingen die optraden bij deze patiënten waren zwellingen, verhardingen, bulten op de plaats van injectie, koorts en droge ogen of mond. Ook kregen sommige patiënten last van artritis.
De werking van permanente vullers berust op het uitlokken van een geringe ontstekingsreactie, een normale afweerreactie van het lichaam. Door deze “vreemd-lichaam-reactie” wordt het geïnjecteerde materiaal ingekapseld. Het hierbij gevormde bindweefsel zorgt samen met het vullermateriaal voor opvulling van de rimpels.
Polyalkylimide is een chemische stof die wordt gebruikt in de permanente niet-afbreekbare vuller Bio-Alcamid. Er bestaan ook permanente rimpelvullers, als Aquamid, die soortgelijke stoffen bevatten. Naar deze stoffen is in dit onderzoek niet gekeken.
In 2006 verscheen al een rapport van het (Nederlandse) Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarin gewaarschuwd werd voor de soms ernstige bijwerkingen van de rimpelvullers, en het ontstaan van blijvende littekens. Het risico op complicaties kan niet uitgesloten worden, ook wanneer het product op de juiste wijze wordt toegediend door een bekwame arts. De kans op complicaties bij toepassing van alle injecteerbare vullers neemt sterk toe indien een arts onvoldoende bekend is met de specifieke (injectie)techniek en het specifieke indicatiegebied dat elk product vereist. Aanbevolen wordt daarom dat behandelingen met permanente vullers alleen worden uitgevoerd door artsen met een relevante specialisatie, die aantoonbaar voldoende kennis en ervaring hebben van het desbetreffende product en de toepassing ervan.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram