Een miniberoerte of TIA: voorbode van een beroerte

nieuws Zoals we in een voorgaande tip schreven telt bij een beroerte elke minuut. Hoe sneller de patiënt behandeld wordt, hoe groter de kans op volledig herstel.

Zowat een derde van de mensen met een beroerte heeft in de uren, dagen of weken voordien een waarschuwing gekregen in de vorm van een miniberoerte of transiente ischemische aanval (TIA). Zo’n miniberoerte bestaat uit kortstondige aanvallen met dezelfde symptomen als een beroerte:
• eenzijdige verlammingsverschijnselen in het gezicht en/of de arm
• Spraakstoornissen
• Evenwichtsstoornissen
• Felle hoofdpijn

Bij een TIA verdwijnen deze verschijnselen na enkele minuten of uren, waardoor het niet ernstig lijkt. Toch is het belangrijk om ook bij een TIA zo snel mogelijk uw arts te raadplegen of naar spoedgevallen te gaan, ook ook als bijvoorbeeld uw arm maar enkele minuten verlamd is geweest en daarna weer normaal functioneert. Ook hier telt elke minuut. Als de oorzaak van een TIA tijdig opgespoord wordt, kan de beroerte zelf voorkomen worden.

Meer info:
www.strokenet.be/
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/beroerte/


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram