Voor jou gelezen op De Standaard

Hersenscans bevestigen genderclichés

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws De hersenen van vrouwen en mannen hebben totaal andere verbindingen, zo blijkt uit hersenscans. Dat verklaart mogelijk waarom mannen en vrouwen elk in andere taken uitblinken.

Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania scanden de hersenen van bijna 1.000 mannen, vrouwen, jongens en meisjes, en brachten de neurale circuits in kaart.

Ze troffen grote verschillen aan. Bij de vrouwenhersenen waren de verbindingen tussen de linker en rechter hersenhelft veel sterker, terwijl dat bij mannen tussen de voorste en achterste hersendelen was.

Die verschillen verklaren mogelijk waarom mannen in het algemeen beter zijn in het uitvoeren van coördinerende taken, zoals fietsen of navigeren, terwijl vrouwen beter zijn in multitasken en sociale vaardigheden, stellen de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

‘Ik was verrast dat de resultaten overeenkomen met veel stereotypen die we denken dat we hebben’, zegt onderzoekster Ragini Verma aan de Britse krant The Guardian. De verbindingen bij mannen en vrouwen blijven tot de leeftijd van dertien jaar min of meer hetzelfde. Vanaf 14 tot 17 jaar groeien de verschillen.

Het gaat om een van de grootste onderzoeken naar hersenverbindingen bij gezonde mannen en vrouwen. De wetenschappers hopen meer te weten te komen over de impact van neurale hersenafwijkingen op hersenaandoeningen zoals schizofrenie en depressie.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131203_00869131


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram