Mobiele telefoon: bron van bacteriën

123-medisch-geneesk-stet-gsm-hyg-app-06-18.png

nieuws

Verpleegkundigen en verzorgenden werken over het algemeen zeer hygiënisch, maar 
de mobiele telefoon blijkt een onverwacht grote bron van bacteriën voor  verpleegkundigen. Richtlijnen voor het ontsmetten ontbreken of zijn onbekend. Dat blijkt uit een peiling van de Nederlandse beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland V&VN waaraan ruim 1500 leden hebben meegedaan. Een derde van de ondervraagden maakt de telefoon nooit of hooguit enkele keren per jaar schoon. V&VN pleit voor een algemene richtlijn voor het reinigen van de professioneel gebruikte telefoon en tablet. 

De meeste verpleegkundigen en verzorgenden wassen minstens 6 keer per dag hun handen, of reinigen ze met alcohol. Een derde doet dat zelfs meer dan 20 keer per dag. Ze volgen nauwkeurig de hygiënerichtlijnen (84%) en dragen geen nagellak (94%) of trouwring (88%) tijdens hun werk. Ook gebruikt een grote meerderheid handschoenen bij het werken met antibiotica. De beroepsgroep is zich bewust van het risico van bacteriële besmettingen en antibiotica-resistentie. En dat risico is groot, want jaarlijks sterven wereldwijd miljoenen mensen doordat zij resistent zijn tegen antibiotica. 

Gebruik van de smartphone en/of tablet in het werk, is steeds algemener: 69 procent van de ondervraagden gebruikt de mobiele telefoon professioneel. In 72 procent van de gevallen wordt dat verplicht door de werkgever. In veel organisaties bestaan echter geen richtlijnen voor het ontsmetten van de apparatuur (33%) of die zijn niet bekend (42%). 

‘Hygiëne richtlijn voor mobiele telefoon hard nodig’
Op dit moment bestaan er verschillende adviezen en suggesties, waaruit vooral blijkt dat het bijzonder lastig is om telefoons en tablets afdoende te desinfecteren. Vaak worden speciale hoesjes of een beschermende olie geadviseerd. Meest voorkomende advies is om het gebruik van telefoons of tablets te minimaliseren of om voor en na elk contact met de telefoon de handen te desinfecteren.

Lees ook
10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik 


Laatst bijgewerkt: juni 2018
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram