Wie loopt risico op baarmoederhalskanker?

nieuws Elk jaar worden in Vlaanderen ongeveer 350 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Sinds enkele jaren bestaat er een vaccin tegen HPV.

Iedereen die seksueel actief is, kan besmet worden met het HPV-virus. 80% van alle vrouwen zijn ooit besmet met HPV. Wanneer de baarmoederhals besmet wordt met het virus ruimt het afweersysteem in 80 tot 90 op 100 besmettingen dit virus op. Bij 10 tot 20 van de 100 vrouwen die besmet raken, blijft HPV sluimeren.

Tussen het oplopen van een infectie en het ontstaan van kanker kan gemakkelijk 10 tot 20 jaar liggen. Als gevolg van zo'n langdurige besmetting kunnen in het overgangsgebied tussen de baarmoederhals en de baarmoedermond afwijkende cellen ontstaan. Worden die afwijkende cellen niet behandeld, dan kunnen deze zich tot echte kankercellen ontwikkelen. Uiteindelijk zal slechts 1 op de 100 vrouwen die met HPV besmet zijn, baarmoederhalskanker ontwikkelen als ze zich niet laat behandelen.?Door een uitstrijkje te laten nemen kunnen die afwijkingen in een vroeg stadium opgespoord worden.

Er zijn verschillende factoren die het risico verhogen. Aan sommige kan u niets veranderen aan andere wel.

Leeftijd. De ziekte komt voor op alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar. Het is dus een kanker die op vrij jonge leeftijd voorkomt.

Wisselende partners. De kans op besmetting met HPV is groter naarmate een vrouw of haar partner meer wisselende seksuele contacten hebben. Dat betekent niet dat wanneer een vrouw baarmoederhalskanker heeft, dat zij of haar partner meer wisselende contacten heeft gehad. Eén seksueel contact is immers al voldoende om besmet te raken met dit virus.

Geslachtsgemeenschap op jonge leeftijd. Baarmoederhalskanker komt ook vaker voor bij vrouwen die al vanaf jonge leeftijd seksueel actief zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat de baarmoederhals bij jonge vrouwen nog aan het veranderen is. Daardoor is hij gevoeliger voor infecties.

Roken. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. Onderzoek wijst uit dat bij rokers het afweersysteem minder goed werkt. Het lichaam heeft dan meer moeite om een HPV-besmetting op te ruimen. Rokers hebben daarom een groter risico op blijvende HPV-besmettingen.

Verzwakt afweersysteem. Vrouwen met een verzwakt afweersysteem kunnen minder gemakkelijk een HPV-besmetting opruimen. Baarmoederhalskanker komt daarom vaker voor bij vrouwen met hiv en aids en bij vrouwen die medicatie nemen die het afweersysteem onderdrukt, bijvoorbeeld vrouwen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Geen uitstrijkje laten nemen Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die nooit een uitstrijkje laten nemen omdat een uitstrijkje de voorstadia van baarmoederhalskanker opspoort.

Wanneer u één van de volgende klachten hebt, neemt u best meteen contact op met uw arts:
• bloedingen tijdens of vlak na betrekkingen
• bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest
• bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in
• ongewone afscheiding uit uw vagina.

Deze klachten kunnen eveneens het gevolg zijn van een onschuldige infectie maar dienen verder onderzocht te worden omdat ze ook op baarmoederhalskanker kunnen wijzen.

Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram