Jaarlijks uitstrijkje doet meer kwaad dan goed

123-vagin-uitstr-oz-specul-170_10.jpg

nieuws Veel vrouwen laten jaarlijks een uitstrijkje nemen om vroegtijdig baarmoederhalskanker op te sporen. In navolging van internationale richtlijnen wordt een uitstrijkje aanbevolen om de drie jaar, en wordt het dan ook terugbetaald. Jaarlijks testen heeft meer nadelen dan voordelen, zo schrijven twee Amerikaanse wetenschappers in een editoriaal in het medische tijdschrift American Journal of Preventive Medicine.

Veel vrouwen hebben een abnormale test, wat aanleiding geeft tot onrust en bijkomend, vaak invasief onderzoek zoals een coloscopie en/of een biopsie. Meestal gaat het niet om kanker maar om omschuldige letsels die vaak niet uitgroeien tot kanker. Om de drie jaar screenen volstaat om 95% van de kankers in een vroeg stadium op te sporen, aldus de wetenschappers.

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram