1 op de 5 vrouwen heeft lichte klachten na uitstrijkje

Laatst bijgewerkt: maart 2017
123-vagin-uitstr-oz-specul-170_10.jpg

nieuws Een op de vijf vrouwen die een uitstrijkje laat nemen om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, krijgt te maken met lichamelijke klachten na het onderzoek of na een vervolgbehandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse universitair Erasmus Medisch Centrum.

Meestal gaat het om relatief milde klachten. Vrouwen die worden doorverwezen voor een vervolgonderzoek of een behandeling, worden echter regelmatig met zwaardere bijwerkingen geconfronteerd, zoals (ernstige) buikpijn of bloedverlies. Wie zich wil laten testen, moet dus de relatief kleine kans op een groot voordeel - namelijk dat de kanker op tijd wordt gevonden - afwegen tegenover de grote kans op een klein nadeel, meent hij.

Vlaanderen
In Vlaanderen wordt elke vrouw van 25 tot 64 jaar om de drie jaar uitgenodigd voor een uitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Bij het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) zijn geen klachten bekend van bijwerkingen vlak na het uitstrijkje. Na een vervolgbehandeling kunnen er echter soms wel lichamelijke klachten optreden. De voordelen van het bevolkingsonderzoek wegen volgens het CvKO ruimschoots op tegenover de eventuele bijwerkingen. Bij een vroegtijdige diagnose kan 90 procent van de overlijdens door baarmoederhalskanker worden voorkomen. Als de ziekte in een voorstadium wordt opgemerkt, kan zelfs volledig worden vermeden dat de kanker zich ontwikkelt.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram