Antibiotica tegen autisme?

nieuws Onderzoekers van de Rush-Presbytarian-St-Luke's Medical Center in Chicago hebben aangetoond dat sommige kinderen die leiden aan autisme kunnen verbeteren na het toedienen van bepaalde antibiotica. Het effect is echter maar van korte duur. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het julinummer van het Journal of Child Neurology.

De studie volgde 11 autistische kinderen, waarvan er 9 spectaculaire verbeteringen vertoonden inzake cognitieve functies, en gedrags- en sociale vaardigheden, na het toedienen van antibiotica (vancomycine). Het effect was echter niet blijvend.

De auteurs van de studie vermoeden dat er misschien een oorzakelijk verband bestaat tussen (sommige vormen van) autisme en bepaalde bacteriën in de maag of de darmen. Ze benadrukken dat het nog te vroeg is om hieruit praktische conclusies te trekken en dat verder onderzoek nodig is. Indien hun hypothese bevestigd wordt, dan opent dit zeker perspectieven voor preventie en behandeling van autisme. Ze stippen ook aan dat het door hen gebruikte antibioticum vancomycine zeker niet in aanmerking komt om autisme te behandelen gezien de groeiende problemen van resistentie tegen dit antibioticum.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram