Goede astmacontrole is belangrijk tijdens zwangerschap

nieuws Voor zwangere vrouwen die astma hebben, is het belangrijk dat hun astma tijdens de zwangerschap goed onder controle is. Een slechte controle van de astma kan gevaarlijk zijn voor moeder en kind omdat het kan leiden tot onder meer zwangerschapshypertensie, een laag geboortegewicht en meer kans op een keizersnede. Adequate astmacontrole vermindert deze risico’s. Dat schrijven Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Obstetrician & Gynaecologist (TOG).

Men schat dat 3 tot 12% van de zwangere vrouwen astma hebben, en dat gedurende de zwangerschap de ernst van het astma bij een derde van de vrouwen stabiel blijft, bij een derde verslechtert, en bij een derde verbetert.
Volgens de internationale GINA-aanbevelingen voor de behandeling van astma moeten zwangere vrouwen op dezelfde manier behandeld worden als andere astmapatiënten.

Het onderzoek bevestigt dat het mogelijke risico van de astmageneesmiddelen voor de foetus niet opwegen tegen de risico’s van een slecht behandelde astma met herhaalde aanvallen. De meeste medicijnen voor behandeling van astma kunnen zonder problemen in de zwangerschap gebruikt worden. Vrouwen met astma mogen hun behandeling dus zeker nooit op eigen houtje stopzetten. Ze mogen evenmin de dosissen verminderen of iets veranderen aan de tijdstippen van inname. Toch stoppen 3 op 10 vrouwen tijdens hun zwangerschap met hun geneesmiddelen, zo bleek recent nog uit onderzoek aan de universiteit van Groningen.

Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie raadt aan Om astmageneesmiddelen tijdens de bevalling verder te nemen. De meeste astmageneesmiddelen zijn niet schadelijk voor de foetus. Dat geldt ook voor inhalatie van corticosteroïden. Voor orale corticosteroïden zijn er vermoedens van een teratogeen effect, maar dit weegt bij dringende nood niet op tegen hun voordeel; voor de leukotrieenreceptorantagonisten wordt aanbevolen terughoudend te zijn.

Indien het astma niet goed onder controle is, worden best kortwerkende ß2-mimetica of corticosteroïden voorgeschreven. Men neemt in ieder geval aan dat het voor de zwangere en het kind beter is behandeld te worden met anti-astmageneesmiddelen, dan dat de vrouw astmasymptomen of-aanvallen heeft.

Borstvoeding kan bij de meeste astma medicijnen gewoon worden gebruikt. Middelen die worden geïnhaleerd, zoals salbutamol, terbutaline en fenoterol zijn hierbij ook veilig gebleken. Inhalatie corticosteroïden, zoals beclometason zijn veilig. Over de effecten van montelucast, fluticason en budesonide zijn te weinig gegevens ten aanzien van de veiligheid bekend.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram