Placebo-effect homeopathie bij reuma

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Homeopathie zorgt voor minder klachten bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Maar het zijn niet de middelen zelf die werken maar het gesprek met de therapeut. Dat is de conclusie van onderzoek aan de University of Southampton in Rheumatology (2010; doi:10.1093/rheumatology/keq234).

De onderzoekers verdeelden 83 RA-patiënten in 5 groepen. Het ene deel van de patiënten kreeg een homeopathisch gesprek met een therapeut, het andere deel niet. De consultatiegroep kreeg vervolgens 1 van 2 verschillende homeopathische behandelingen of placebo. De patiënten die geen consultatiegesprek hadden, kregen nog wel homeopathische middelen of placebo.
De diverse homeopathische behandelingen leverden geen verschillende uitkomsten op. Een homeopathisch consult alleen zorgde wel voor minder gezwollen gewrichten, minder pijn en een beter humeur.

De auteurs besluiten dat homeopathische consulten voordelen hebben voor patiënten met actieve, stabiele reumatoïde artritis, de homeopathische middelen niet.
(Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C772)
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram