Placebo-effect homeopathie bij reuma

nieuws Homeopathie zorgt voor minder klachten bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Maar het zijn niet de middelen zelf die werken maar het gesprek met de therapeut. Dat is de conclusie van onderzoek aan de University of Southampton in Rheumatology (2010; doi:10.1093/rheumatology/keq234).

De onderzoekers verdeelden 83 RA-patiënten in 5 groepen. Het ene deel van de patiënten kreeg een homeopathisch gesprek met een therapeut, het andere deel niet. De consultatiegroep kreeg vervolgens 1 van 2 verschillende homeopathische behandelingen of placebo. De patiënten die geen consultatiegesprek hadden, kregen nog wel homeopathische middelen of placebo.
De diverse homeopathische behandelingen leverden geen verschillende uitkomsten op. Een homeopathisch consult alleen zorgde wel voor minder gezwollen gewrichten, minder pijn en een beter humeur.

De auteurs besluiten dat homeopathische consulten voordelen hebben voor patiënten met actieve, stabiele reumatoïde artritis, de homeopathische middelen niet.
(Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C772)


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram