Depressie bij adolescenten: niet de juiste behandeling?

nieuws Volgens een studie van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen gebeurt de opvolging van een depressie bij adolescenten niet correct.

Depressie is een veel voorkomend probleem bij adolescenten (4 à 5% van wordt erdoor getroffen). Een depressieve episode die niet goed behandeld wordt, kan zware gevolgen hebben (drugsverslaving, alcoholmisbruik, afhaken op school, zelfmoordpogingen…). Daarom peilden de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar de opvolging van de betrokken jongeren. Hoe? Door de gegevens te bestuderen van 2.391 adolescenten die minstens 1 antidepressivum geslikt hebben in 2011.

Enkele opmerkelijke resultaten:
• Slechts een minderheid van de adolescenten die antidepressiva slikt, volgt psychotherapie:11% volgens de gegevens over de terugbetaling door de aanvullende verzekering van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Volgens de aanbevelingen zou de behandeling van depressie bij de leeftijdsgroep van 12-18 jaar nochtans eerst en vooral moeten gebeuren via psychotherapie. Enkel bij ernstige depressies kan de behandeling worden aangevuld met antidepressiva.

• De antidepressiva worden al te vaak genomen gedurende een te korte periode: 31% van de adolescenten slikt dergelijke geneesmiddelen gedurende minder dan 1 maand, bij 50% gaat het om minder dan 2 maanden. De aanbevolen duur van een behandeling met antidepressiva schommelt tussen 6 en 9 maanden bij een zware depressie.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen stellen vast dat adolescenten nog te weinig psychotherapie volgen. Ze betreuren dan ook dat een essentieel onderdeel van de behandeling van deze ziekte nog financieel ontoegankelijk blijft. Momenteel betaalt de verplichte ziekteverzekering de antidepressiva terug en bestaat er alleen een tegemoetkoming voor psychotherapie bij een psychiater, met een beperkte toegang tot gevolg (onder andere vanwege het tekort aan psychiaters). De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten dus voor een bespoediging van het proces van de officiële erkenning van de psychotherapeuten en de vormen van psychotherapie die hun nut al bewezen hebben. Op termijn moet dit leiden tot een opvolging van psychische stoornissen die in overeenstemming is met de therapeutische aanbevelingen en niet langer louter afhankelijk is van de financiële draagkracht van de patiënten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram