Agressiewaarschuwing nodig bij antidepressiva

123-psych-vr-man-relat-agress-170-03.jpg

nieuws In de bijsluiter van bepaalde soorten antidepressiva moet een waarschuwing worden opgenomen dat het middel agressie kan opwekken. Dat adviseert het Nederlandse bijwerkingencentrum voor medicijnen (Lareb) naar aanleiding van 88 meldingen over een verband tussen agressie en middelen als Prozac.

Zo zouden meerdere mensen iemand hebben aangevallen na het nemen van zogeheten serotonine-opnameremmers. Ook zouden de middelen paroxetine, venlafaxine, fluoxetine (Prozac), citalopram, fluvoxamine, escitalopram en sertraline een rol spelen in meerdere moordzaken. Een vrouw kreeg bijvoorbeeld strafvermindering, omdat zij verminderd toerekeningsvatbaar was door een antidepressivum toen zijn haar man en dochter vermoordde met een bijl.

Bij een aantal vergelijkbare middelen wordt wel al gewaarschuwd voor agressie als bijwerking, maar in sommige gevallen alleen bij gebruik door kinderen. Het College Beoordeling Geneesmiddelen moet nu beslissen of dit, zoals het Lareb wil, voor alle leeftijden in de bijsluiter moet komen.


Laatst bijgewerkt: maart 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram