Wanneer mag men zwanger worden na stoppen met de pil?

nieuws Terwijl u de pil neemt, bent u niet vruchtbaar. Maar zodra u stopt met de pil kan u zwanger worden in de eerste normale cyclus zonder pil. Dat de pil uw vruchtbaarheid zou verminderen, is absoluut onjuist. Ook na het verwijderen van het spiraaltje of het hormoonspiraaltje, kan u meteen zwanger worden omdat die de natuurlijke cyclus niet beïnvloeden.

Meestal zal de normale cyclus hernemen vanaf het moment dat u meer dan 7 dagen met de pil bent gestopt. Indien u stopt nadat u de strip hebt opgebruikt, zal u normaal daags daarop regels krijgen. Dit zijn nog ‘pilregels’. De eerstvolgende regels die u dan krijgt zijn uw natuurlijke regels. Dat duurt ongeveer 28 dagen, de tijd van een normale cyclus. Bij sommige vrouwen zal dit iets sneller gaan, bij anderen kan het een paar dagen langer duren. In de eerste maanden na het stoppen met de pil, kan de cyclus een beetje onregelmatig verlopen, met vaak langere cycli, dit is normaal en geen reden tot ongerustheid. Soms gebeurt het dat het enkele weken tot maanden duurt vooraleer de natuurlijke cyclus weer spontaan herneemt na de pilstop. Dit verschilt van vrouw tot vrouw. Dit is niet afhankelijk van welke pil u genomen hebt, of van de duur dat u de pil nam. Na het gebruik van de prikpil kan het wel wat langer duren voor de normale cyclus weer op gang komt.
Na stoppen met de pil direct zwanger worden kan dus, maar het is toch eerder uitzondering dan regel. Raak dus niet in paniek als u na 3, 6 of 9 maanden nog niet zwanger bent.
Het is anderzijds een hardnekkige mythe dat u de eerste maanden na de pilstop beter nog niet zwanger wordt. Er is geen enkele medische reden waarom dit niet zou mogen. Zelfs indien u nog geen menstruatie hebt gehad na gestopt te zijn, heeft dit geen negatieve invloed op het ongeboren kind. Heel wat artsen raden wel aan te wachten tot de gewone menstruele cyclus zich hersteld heeft. Zo kan beter het begin van de zwangerschap bepaald worden, anders denkt u misschien dat u zwanger bent terwijl uw maandstonden enkel uitblijven omdat u net gestopt bent met de pil.


Laatst bijgewerkt: januari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram