Condooms zonder latex scheuren gemakkelijker dan latexcondooms

nieuws Volgens een onderzoek van het Franse vakblad Prescrire scheuren condooms zonder latex gemakkelijker dan latexcondooms: van de latexcondooms scheurde slechts 0,8 % tijdens heteroseksuele contacten (1 keer op 120), bij latexvrije condooms was dat 3,8% (1 keer op 26 keren). Voor het afglijden werd geen verschil gevonden: bij beide condooms gebeurde dit bij 1,5% van de vrijpartijen. Latexvrije condooms (met polyurethaan en polyisopreen) zijn even veilig als latexcondooms als ze niet scheuren.

Volgens Prescrire is het belangrijk om de condooms juist te gebruiken:
• Scheur de verpakking open aan de inkeping. Gebruik geen schaar of scherpe nagels zodat je het condoom niet beschadigt.

• Wacht tot de penis volledig stijf is. Leg het opgerolde condoom op de eikel nadat de voorhuid van de penis teruggetrokken is. Knijp met duim en wijsvinger het topje van het condoom dicht, zo blijft er meer ruimte om sperma op te vangen. Rol het condoom voorzichtig over de penis. Rol het condoom volledig af. Doe je dat niet, dan kan het tijdens het vrijen vanzelf weer oprollen en van de penis glijden.

Een andere methode is: pak het condoom met twee vingers van elke hand van binnen. Trek het condoom een beetje uit elkaar – niet bang zijn, een goed condoom scheurt hierdoor niet – en stulp het zo over de penis. Let op dat je vingernagels het condoom niet beschadigen. Rol het met je duimen af. Zo raakt het rubbertje ook over een grotere penis.

• Gebruik het condoom niet langer dan 15 minuten, anders wordt het poreus en kan het scheuren. Wissel het condoom als je van partner wisselt en gebruik voor anale seks voldoende glijmiddel.

• Trek je na het klaarkomen terug, terwijl de penis nog stijf is. Neem het condoom goed aan de rand vast. Trek je niet terug zonder je handen te gebruiken. Trek het voorzichtig van de penis af, maak een knoop in het condoom en gooi het in de vuilbak, niet in het toilet.

• Glijmiddel op siliconenbasis mag je niet gebruiken in combinatie met latexvrije condooms. Ze tasten het condoom aan en maken het kapot.

Bewaar condooms niet op te warme plekken (bijv. dashboardkastje) of te koude (bijv. koelkast).


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram