Regering start nieuwe campagne tegen antibioticagebruik

nieuws De federale regering start opnieuw een campagne om het overdreven gebruik van antibiotica te ontmoedigen. Doordat antibiotica te vaak en onoordeelkundig worden gebruikt, neemt de resistentie van bacteriën tegen antibiotica in een snel tempo toe.
Vorig jaar in het najaar liep reeds een dergelijke voorlichtingscampagne met spotjes op radio en Tv en brochures bij de huisarts. Deze campagne leidde toen tot een daling van het antibioticagebruik met gemiddeld 10%, wat neerkomt op 700.000 behandelingsdagen door antibiotica per maand in de ambulante praktijk gedurende de vier maanden volgend op de campagne. Het effect was slechts tijdelijk: de daling in januari en februari 2001, na de lancering van de campagne, bedroeg respectievelijk 2,2% en 5,6%; ze is onbestaande vanaf maart 2001.
Volgens een enquête die na de campagne werd uitgevoerd bij een representatief staal van de Belgische bevolking blijkt dat de mensen minder snel een voorschrift verwachten in het geval van bronchitis, griep, keelpijn, verkoudheid en diarree. Minder dan 5% van de ondervraagden zegt een andere arts op te zoeken indien hun eigen arts geen antibiotica voorschrijft.
Ook bij de artsen werd de campagne goed onthaald:100% van de ondervraagde huisartsen zag, las of hoorde iets over de sensibilisatiecampagne; de boodschap van de campagne werd goed onthaald: “er moeten dringend minder vaak antibiotica gebruikt worden” is de boodschap die het vaakst geciteerd wordt. 36% van de huisartsen zegt te onthouden dat “artsen minder vaak antibiotica moeten voorschrijven.” De negatieve reacties op de boodschap blijken beperkt. Volgens de beweringen van de huisartsen heeft de campagne een duidelijk effect gehad op hun praktijk: 30% zegt een verandering te hebben gemerkt binnen hun praktijk. Daarbij springt vooral een verminderd voorschrijven van antibiotica (32%) in het oog en een groter gemak om de patiënten te laten aanvaarden dat er geen antibiotica moeten worden voorgeschreven.

Lees ook: Wat is antibioticaresistentie en wat zijn de gevolgen?


Laatst bijgewerkt: maart 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram