Label op antibiotica moet waarschuwen tegen verkeerd gebruik

nieuws In de Verenigde Staten zal vanaf volgend jaar op de verpakking van antibiotica een speciaal label moeten aangebracht worden dat waarschuwt tegen overgebruik. Hiermee wil de Food and Drug Administration (FDA) het overdreven voorschrijven en gebruik van antibiotica tegengaan. Volgens de FDA is ongeveer de helft van de ruim 100 miljoen antibiotica-voorschriften in de Verenigde Staten onterecht. Zo worden nog steeds antibiotica voorgeschreven voor keelontstekingen, verkoudheden en andere aandoeningen die meestal veroorzaakt worden door een virus waartegen antibiotica niet werken.
Gevolg van het overgebruik van antibiotica is dat steeds meer bacteriën resistent worden tegen deze geneesmiddelen waardoor ze hun effectiviteit dreigen te verliezen.
Sommige infecties kunnen enkel genezen worden door middel van antibiotica. In dat geval moet de inname zo doeltreffend mogelijk gebeuren. De juiste dosis moet worden gerespecteerd, zonder een inname over te slaan, en dat gedurende de periode die door de arts wordt aanbevolen.
Zelfs indien er snel een verbetering optreedt, moet de behandeling worden voortgezet. Indien er echter geen beterschap te merken valt twee tot drie dagen na het begin van de behandeling, moet men terug contact opnemen met de behandelende geneesheer.
Ook in ons land lopen al geruime tijd informatiecampagnes om te waarschuwen tegen het overdreven gebruik van antibiotica.
Zie ook het dossier antibiotica.
Meer info over deze campagnes in ons land is te vinden op: www.red-antibiotica.org


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram