Boosheid vergroot kans op hartaanval

Fotolia_man-psychee-boos-stress-20-15.jpg

nieuws In de eerste uren nadat iemand zich erg boos heeft gemaakt, zou de kans op een hartaanval 8,5 keer hoger liggen. Dat moet blijken uit een Australische studie in het tijdschrift European Heart Journal: Acute Cardiovascualar Care. Toch moeten die cijfers genuanceerd worden: van de 313 onderzochte personen hadden er slechts 7 zich erg boos gemaakt in de twee uren voordat ze een hartaanval kregen. Ook angst vergrootte de kans op een hartaanval in de twee uren na een angstige gebeurtenis 9,5 keer.

De studie stelde een schaal op van licht over erg boos tot woedend. Alleen bij wie zich erg boos had gemaakt (het lichaam is gespannen, vuisten gebald...) was er sprake van een verhoogd risico op een hartaanval. Een minder boze reactie werd niet geassocieerd met een verhoogd risico op een hartaanval.
De onderzoekers vermoeden dat het verhoogde risico op een hartaanval te wijten is aan een verhoogde hartslag, bloeddruk, samentrekken van bloedvaten en een toename in bloedstolling wanneer iemand zich erg boos maakt.


Laatst bijgewerkt: maart 2015
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram