Populair insecticide mogelijk oorzaak van allergie

Laatst bijgewerkt: november 2000

nieuws Perythrine, een belangrijk ingrediënt van insecticiden die ook in de biologische land- en tuinbouw kunnen worden gebruikt, kan mogelijk allergiesche reacties veroorzaken. Dat blijkt uit een case study in het Amerikaanse Western Journal of Medicine (2000, p. 86-87).

Een 11-jarig meisje ontwikkelde een ernstige allergische reactie nadat ze haar hond had behandeld met een shampoo die 0,2% perythrine bevatte. Na 10 minuten raakte ze in ademnood en overleed drie uur later in het ziekenhuis. Het kind had twee jaar voordien al een lichte astmatische aanval gehad na gebruik van de shampoo.

Pyrethrines worden bereid van de bloemen van pyrethrum, een plant uit de Compositae-familie waartoe ook bijvoorbeeld chrysanten en madeliefjes behoren. Volgens dr. S.L. Wagner, auteur van het artikel, zijn in het verleden allergische reacties vastgesteld op deze plantenfamilie. Het gaat meestal om huiduitslag en -irritatie, ademhalingsproblemen en zeldzaam om een acute astma-aanval. Het beschreven geval is het eerste met dodelijke afloop. Hij vermoedt dat resten van allergene eiwitten uit de plant aanwezig zijn in de insecticiden.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram