Bijna 1 op 4 patiënten met allergische rinitis volgt behandeling niet

nieuws Uit een enquête bij patiënten met allergische rhinitis (‘hooikoorts’) van het farmaceutische bedrijf MSD Belgium, in samenwerking met de patiëntenorganisaties ‘Astma- en Allergiekoepel’ en ‘Prévention des allergies’, blijkt dat bijna 1 op 4 patiënten de voorgeschreven behandeling niet of onvoldoende opvolgt.

Belangrijkste symptomen van allergische rhinitis zijn niezen (74%), een lopende neus (71%) en geïrriteerde ogen (60%).
Bij 75% van de patiënten hinderen deze symptomen hen in hun dagelijkse activiteiten en dit effect is nog groter bij de actieve bevolking: 89% binnen de leeftijdsgroep van 36 tot 55 jaar heeft hiervan last. Van alle patiënten was bijna 10% het voorbije jaar minstens 1 keer afwezig op het werk omwille van zijn of haar aandoening. 83% van de respondenten neemt medicatie, waarvan 90% op doktersvoorschrift. Maar niet elke patiënt met allergische rinitis houdt zich strikt aan zijn behandeling: 24% geeft immers toe dat ze zich niet altijd aan de tijdstippen en doses houden zoals voorgeschreven door de huisarts. Een kleine minderheid doet dit zelfs nooit.

Van de ondervraagden die aangeven geen fysieke hinder te ondervinden bij het uitoefenen van hun dagelijkse activiteiten, schrijft 42% dit toe aan hun medicatie. Toch onderbreekt 35% van alle patiënten al dan niet opzettelijk de medicatie tijdens het pollenseizoen (bij vrouwen 41% en bij mannen 27%) met als meest voorkomende reden (75%) ‘ik voelde me beter en had geen symptomen meer’ vóór ‘ik had geen zin’ (25%) en ‘ik was het vergeten’ (23%).

Praktische hulpmiddelen en raadgevingen om pollenallergie onder controle te houden, blijken meer dan welkom: 71% is vragende partij. Als persoon die de patiënt begeleidt, geeft 68% zichzelf en 65% zijn huisarts op. Opvallend is dat vrouwen hier eerder de huisarts dan zichzelf vermelden (68% tegenover 59%) in tegenstelling tot de mannen (62% tegenover 78%). De huisarts is een cruciale spilfiguur, aangezien 78% van de ondervraagden officieel door een dokter gediagnosticeerd werd en 74% graag meer geïnformeerd wil worden. Ook voor de apothekers ligt een belangrijke informatieve rol klaar, zo stelt 38%.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram