Wat helpt bij een kater?

nieuws Niet veel. Er bestaan geen wondermiddeltjes of antikaterpillen. Het beste is nog altijd voorkomen dat u een kater krijgt, door niet te veel, niet alles door elkaar en niet te snel achter elkaar te drinken, alcohol af te wisselen met frisdrank of water en niet op een nuchtere maag te drinken.

Als u toch te veel hebt gedronken, drink dan voor u gaat slapen een paar glazen water en/of een sportdrankje. Koffie heeft geen enkele zin, u wordt er niet nuchter van.
Ook zogenaamde energiedrankjes (genre Red Bull) zijn geen goed idee: onderzoek heeft aangetoond dat Red Bull in combinatie met alcohol wel de perceptie van hoofdpijn, zwakheid, droge mond en verlies van coördinatievermogen vermindert, maar dat het objectief gemeten (via coördinatievermogen en visuele reactietijd) de effecten van alcohol niet vermindert. Mensen die alcohol met energiedranken combineren lopen mogelijk zelfs een groter risico op nadelige effecten, omdat ze onterecht in de veronderstelling zijn dat ze alles nog onder controle hebben.

Opvallend is dat de naweeën van overmatig alcoholgebruik vooral opduiken op een moment dat de alcoholconcentratie in het bloed bijna nul is. De ernst van de kater blijkt in direct verband te staan met stoffen die vrijkomen bij de fermentatie van alcohol en die bijdragen aan de smaak en kleur van de drank. Dat zijn de zogenaamde foezelalcoholen: alcoholen met langere koolstofketens dan ethylalcohol. Die worden trager afgebroken dan alcohol en zijn dus de ochtend na het overmatig drankgenot nog steeds in het bloed aanwezig. De ernst van een kater loopt gelijkelijk op met het gehalte aan foezelalcoholen: pure alcohol geeft de minste klachten en dan volgen, in oplopende lijn, wodka, gin, jenever, witte wijn, whisky, rum en rode wijn. Aan de katertop staat pruimenbrandy. Onderaan prijkt bier, samen met gin en wodka, waarbij volgens kenners het volgens het 'Reinheitsgebot' gebottelde Duitse bier de minste klachten geeft.

Naast foezelalcoholen kan drank nog allerlei andere stoffen bevatten, zoals de tanninen die vrijkomen uit de eikenhouten vaten waarin drank wordt opgeslagen, en polycyclische aromatische hydrocarbonen. Welke rol al die honderden verschillende soorten stoffen bij het ontstaan van een kater spelen, is niet precies bekend.

Als u ’s morgens wakker wordt met een kater:
• blijf dan zo lang mogelijk in bed;
• Neem een stevig ontbijt met vers fruit;
• Drink veel water;
• Maak een flinke wandeling.
Als u kloppende hoofdpijn hebt, kunt u een pijnstiller (zoals aspirine) nemen. Neem liever geen paracetamol omdat dat geneesmiddel het schadelijk effect van alcohol op de lever nog kan verergeren.

Er bestaat enig onderzoek dat aantoont dat een scheut alcohol, met name een Bloody Mary (vodka met tomatensap), op een nuchtere maag, kan helpen. Ten minste als de kater veroorzaakt wordt door sterke drank of rode wijn. Maar dit effect zou slechts tijdelijk zijn.
Ook het aminozuur cysteïne (aanwezig in NAC of N-acetyl-cysteïne, een zwavelhoudend aminozuur dat als voedingssupplement in apotheken en natuurwinkels wordt verkocht) zou volgens sommige studies kunnen helpen. Dat zou mogelijk ook het succes verklaren van volkse remedies zoals een rauw ei met azijn of een omelet: eieren bevatten namelijk ook cysteïne.


Laatst bijgewerkt: maart 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram