Joystick-methode tegen alcoholverslaving

nieuws Nijmeegse en Amsterdamse onderzoekers ontwikkelden een nieuwe behandelingsmethode voor alcoholisten.
De nieuwe methode is gebaseerd op Cognitive Bias Modification (CBM), waarbij men ervan uitgaat dat verstoringen in de informatieverwerking een cruciale rol spelen bij psychische aandoeningen zoals alcoholverslaving. Alcoholverslaafden raken bijvoorbeeld afgeleid door alles wat met alcohol te maken heeft, of ze hebben automatische gedrag bij alcohol: zelfs als ze maanden niet meer hebben gedronken en ze zien iemand drinken, dan willen ze de drank ook hebben. Door training kan dit gedrag worden beïnvloed.

De training bestaat uit computertaken, waarbij drinkers met een joystick afbeeldingen gerelateerd aan alcohol van zich af moeten duwen en plaatjes van frisdrank of water naar zich toe moeten trekken. Als ze de joystick van zich af duwen wordt het plaatje kleiner, als ze de joystick naar zich toetrekken wordt het groter.
Waar de meeste patiënten vóór de training de alcohol vooral met 'benaderen' associeerden, veranderde dit door de training in een associatie tussen alcohol en ‘vermijden'. Drinkers die naast de normale behandeling deze training kregen, vertoonden na een jaar betere behandelingsresultaten en vielen minder vaak terug.

Belangstellenden kunnen zich opgeven voor onderzoek via de website van prof. Wiers. Op die site verschijnen binnenkort ook testen die u zelf kunt doen. 


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram