Geen alcohol tijdens borstvoeding

nieuws Het is een fabeltje dat bier, en in het bijzonder donkerbruin bier, goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Alle alcoholische dranken en dus ook bier zijn juist slecht voor de productie van moedermelk. Net als tijdens de zwangerschap moet u voorzichtig zijn met alcohol als u borstvoeding geeft. Als u alcohol drinkt, kan dat via de borstvoeding bij uw kindje komen.
Als u toch een glaasje wilt drinken, doe dat direct na de borstvoeding en wacht enkele uren voor u opnieuw de borst geeft.

Hoe beïnvloedt alcohol borstvoeding?
• Als u alcohol drinkt terwijl u borstvoeding geeft, is het mogelijk dat uw melkproductie afneemt. Hoe meer alcohol u drinkt, des te minder moedermelk u produceert. Ook kan alcohol in de moedermelk zorgen dat de toeschietreflex afneemt.

• Wanneer u alcohol drinkt in de periode dat u borstvoeding geeft, wordt de concentratie alcohol in de moedermelk even hoog als die in het bloed van de moeder. Wanneer uw baby deze melk drinkt, krijgt de baby dus alcohol via de moedermelk in het lichaam. Alcohol verandert de smaak en geur van de moedermelk. Uw baby kan hierdoor geïrriteerd raken, slechter slapen en/of minder willen drinken.

• De hersenen van uw pasgeboren baby zijn nog volop in ontwikkeling. Onderzoek laat zien dat alcohol invloed heeft op organen die in ontwikkeling zijn. Als uw baby moedermelk drinkt waar alcohol in zit, dan is het dus mogelijk dat u de hersenen van uw baby daarmee beschadigt en de psychomotorische ontwikkeling verstoord raakt.

Hoeveel alcohol is schadelijk?
Als een vrouw die borstvoeding geeft 1 of 2 glazen alcohol drinkt, dan heeft dit invloed op haar baby. De baby zal dan in de drie volgende uren aanzienlijk minder drinken en een verstoord slaap-waakpatroon hebben.

En als u toch alcohol wil drinken?
Als u tijdens de borstvoedingsperiode alcohol wil drinken, is het verstandig om dat direct na de borstvoeding te doen en na elk glas alcoholhoudende drank ongeveer 2 uur geen borstvoeding te geven. Na ongeveer 2 uur is de alcohol van 1 glas uit uw bloed en uit uw moedermelk verdwenen. Drinkt u twee glazen alcohol, wacht dan minimaal 4 uur voordat u borstvoeding geeft.
Eventueel kolft u op een eerder tijdstip schone melk af en geeft u die met de fles, als u alcohol in uw lichaam heeft.

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram