Alcoholverbruik bij jongeren is alarmerend

123-vrienden-alcoh-dr-drank-170-01.jpg

nieuws Volgens de gezondheidsenquête 2013 van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) drinkt twintig procent van de jonge mannen minstens één keer per week flink door, dat wil zeggen: zes glazen alcohol of meer. Bij de jonge vrouwen doet bijna 10 procent dat.

Andere opmerkelijke resultaten uit de Gezondheidsenquête 2013:
82% van de bevolking (van 15 jaar en ouder) gebruikt alcohol; dit cijfer is stabiel gebleven in de tijd.
• 13% van de bevolking heeft nog nooit in hun leven alcohol gedronken, terwijl 5% wel al alcohol dronk, maar niet in de 12 maanden voorafgaand aan de enquête.
• 14% van de bevolking drinkt dagelijks alcohol; hier wordt een progressieve, constante toename geobserveerd (8% in 1997).
• Wekelijkse drinkers (die 64% van de bevolking uitmaken) drinken gemiddeld 11 glazen alcohol per week.
• 6% van de bevolking is geneigd om te veel te drinken. Dat betekent meer dan 14 glazen alcohol per week voor vrouwen en 21 glazen alcohol per week voor mannen; dit percentage is echter gedaald ten opzichte van 2001-2008 (8-9%).
• 8% van de bevolking drinkt wekelijks 6 of meer glazen alcohol bij dezelfde gelegenheid. Gemiddeld drinken personen bij wie dit voorkomt 6 glazen alcohol op 5 uur tijd.
• Bij 5% van de bevolking kwam 'piekdrinken' in de 12 maanden voorafgaand aan de enquête minstens één keer voor; het gaat om het drinken van 6 glazen alcohol binnen de 2 uur.
• Het percentage jongeren van 15 tot 24 jaar dat minstens één keer per week 6 glazen alcohol of meer drinkt bij dezelfde gelegenheid neemt toe (van 12% in 2008 naar 14% in 2013). Van de jongeren van 15-24 jaar met dergelijk gedrag van «hyperalcoholisatie» geeft 19% aan 6 glazen alcohol te drinken binnen de 2 uur. Anders gezegd, 11% van alle jongeren van 15-24 jaar heeft in de afgelopen 12 maanden aan piekdrinken gedaan en dit is meer het geval bij jonge mannen dan bij jonge vrouwen.
Risicovol alcoholgebruik komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen; het gaat zowel om het wekelijks drinken van 6 of meer glazen alcohol bij dezelfde gelegenheid (13% bij mannen, 4% bij vrouwen), piekdrinken (9% bij mannen, 1% bij vrouwen) als een problematisch alcoholgebruik (15% bij mannen, 6% bij vrouwen).
• Dagelijks alcoholgebruik, overmatig alcoholgebruik, het wekelijks drinken van 6 glazen alcohol of meer bij dezelfde gelegenheid en problematisch alcoholgebruik zijn ook sterk aanwezig zijn in de leeftijdsgroep van 45 tot 64 jaar.
• Het profiel van het alcoholgebruik verschilt volgens de leeftijd. Bij jongeren (15-24 jaar) concentreert het alcoholgebruik zich op enkele dagen van de week en gebeurt dit binnen een beperkte tijd (wellicht als ze uitgaan). Volwassenen op oudere leeftijd drinken meer gespreid - vaak alle dagen van de week – en in een trager tempo.

Gevaren van alcoholgebruik
Ook al maakt alcoholgebruik deel uit van de Europese cultuur, toch zijn er gevaren, zelfs bij hoeveelheden die als matig worden beschouwd.
Geschat wordt dat alcohol verantwoordelijk is voor 7,4% van alle ziekten en vroegtijdige sterfgevallen in Europa. Alcoholgebruik hangt inderdaad samen met het optreden van problemen zoals psychische aandoeningen, hart- en vaatziekten, levercirrose, kankers en (soms fatale) verwondingen die het gevolg zijn van geweld of verkeersongelukken.
Verder is alcoholgebruik nefast tijdens de zwangerschap, bij kinderen, bij het besturen van een voertuig, bij taken die waakzaamheid vereisen, bij het gebruik van geneesmiddelen en in geval van acute of chronische ziekten.

Laatst bijgewerkt: januari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram