Alcoholtest helpt jongeren minder te drinken

nieuws Jongens hebben waarschijnlijk meer baat bij online hulp voor overmatig alcoholgebruik dan meisjes. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Behavioural Science Institute en het Trimbos Instituut, gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research van januari 2011. Het is het eerste onderzoek naar het effect van een online alcoholtest bij jongeren tussen de 15 en 20 jaar.

Men testte het effect van een online alcoholinterventie onder 575 jongeren, jongens en meisjes, allemaal veeldrinkers. De test gaf hen een goed inzicht in hun alcoholgebruik. Daarnaast kregen jongeren informatie over hun persoonlijke risico's op problemen door alcoholgebruik en adviezen hoe minder te drinken. Meestal schatten jongeren het alcoholgebruik van leeftijdgenoten hoger in dan het eigenlijk is en dat zou maken dat ze minder gemotiveerd zijn om zelf minder te drinken.

Een deel van de groep kreeg normatieve feedback: hun alcoholconsumptie werd vergeleken met die van de totale groep leeftijdgenoten. De normatieve feedback bestond uit informatie over het alcoholgebruik van leeftijdgenoten van de eigen sekse.
Opmerkelijk genoeg bleek de normatieve feedback in dit onderzoek geen toegevoegde waarde te hebben. De effectiviteit van normatieve feedback is alleen aangetoond bij (jong) volwassenen en niet bij jongere groepen.

Jongens hebben iets meer baat bij de interventie dan meisjes. Drie maanden na de interventie was het wekelijks alcoholgebruik van jongens met ongeveer vijf glazen gedaald, bij meisjes werd geen daling in alcoholgebruik gevonden. Het kan zijn dat een online interventie meisjes minder aanspreekt dan jongens. Bovendien drinken jongens meer dan meisjes, dat kan een verklaring zijn voor een sterker effect.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram