Medicatie bij ADHD

nieuws De voorbije weken schonken enkele media heel wat aandacht aan de discussie over het al dan niet (over)medicaliseren van de opvoeding.
De behandeling van ADHD heeft als doel de symptomen te milderen en het ontstaan van bijkomende problemen te voorkomen en/of te beperken. Hoewel het grote publiek overstelpt wordt met informatie over zeer uiteenlopende behandelingsmethoden, blijkt er op wetenschappelijk niveau weinig evidentie te bestaan voor hun effectiviteit.
Slechts drie behandelmethodes worden momenteel als ‘evidence-based’ beschouwd.

Psycho-educatie
Psycho-educatie vertrekt vanuit de idee van een blijvende kwetsbaarheid. Leren omgaan met die kwetsbaarheid vraagt niet alleen om inzicht in de achterliggende stoornis, maar ook om aanvaarding van de eigen beperkingen en aanpassing van het gedrag en het zelfbeeld in functie van een haalbaar toekomstperspectief.

Farmacotherapie
Medicatie is en blijft voorlopig de meest efficiënte manier om de symptomen van een zorgvuldig gediagnosticeerde ADHD te onderdrukken. Maar medicijnen alleen volstaan niet. Ze vormen slechts een onderdeel van een veel ruimer zorgtraject.

Gedragstherapie
Medicatie kan helpen om de negatieve spiralen die ontstaan zijn als gevolg van ADHD te doorbreken. Maar dan begint pas het grote werk: het aanleren en trainen van nieuwe vaardigheden, het verwerven van controle over gedrag, het herstellen van relaties met ouders, leerkrachten, vrienden... Kortom, het herontdekken van zichzelf, de talenten en mogelijkheden om zichzelf op een positieve manier in de kijker te plaatsen.
Farmacotherapie is dus slechts een mogelijk onderdeel van een behandeling en helemaal geen conditio sine qua non, zoals de afgelopen weken wel eens werd beweerd. Pas na uitgebreide gespecialiseerde, multidisciplinaire en wetenschappelijk onderbouwde diagnose wordt de mogelijkheid van medicatie overwogen.
Info : www.zitstil.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram