Spina bifida door anti-epilepticum

nieuws Zwangere vrouwen die het anti-epilepticum carbamazepine gebruiken hebben een verhoogd risico een kind met spina bifida ter wereld te brengen. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit Groningen in het British Medical Journal.

De kans op spina bifida is 2,6 keer hoger onder kinderen met moeders die carbamazepine slikten tijdens hun zwangerschap dan bij kinderen met moeders die dat geneesmiddel niet gebruikten. Maar het risico was kleiner dan bij gebruik van valproïnezuur, een ander geneesmiddel tegen epilepsie. Volgens de onderzoekers verhogen alle anti-epileptica de kans op congenitale afwijkingen in geringe mate. Voor carbamazepine is dat risico 3,3 procent.

In een commentaar bij het artikel wordt benadrukt dat carbamazepine van alle anti-epileptica de laagste risico’s meebrengt. Daarom verdient dat geneesmiddel bij vrouwen met epilepsie die zwanger zijn de voorkeur.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram