ziekten van het spijsverteringsstelsel

Piek in besmettingen met rotavirus

nieuws 10/03/2005

De laatste weken is er sprake van een piek in besmettingen met het rotavirus. Dit zeer besmettelijke virus treft vooral jonge kindjes van zes maanden tot twee jaar...

lees meer »

Dikke darm operatie

Dikke darm operatie
dossier 17/03/2004

Waarom een dikke darm operatie? Welke soorten operaties zijn er? Hoe gebeurt de voorbereiding? Wat zijn de complicatie en hoe is het leven na een darmoperatie.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Ziekte van Crohn en zwangerschap

Ziekte van Crohn en zwangerschap
dossier 27/11/2003

De ziekte van Crohn duikt vooral op in de leeftijdscategorie 15 tot 25 jaar. De diagnose komt veelal aan als een donderslag bij heldere hemel. Jonge vrouwen met kinderwens zullen zich dan ook dikwijls grote zorgen maken

lees meer »

ERCP (galblaasonderzoek)

dossier 20/11/2003

Klachten rond de galwegen en/of de alvleesklier kunnen voor een arts reden zijn tot het uitvoeren van een ERCP. Deze afkorting staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie.

lees meer »

Enzym voorkomt gluten-intolerantie

nieuws 1/10/2002

Wetenschappers hebben in granen een eiwitfragment gevonden dat bij veel mensen overgevoeligheid aan gluten veroorzaakt. Ze vonden ook een enzym dat de symptomen kan voorkomen.

lees meer »

Huisdieren oorzaak van maagzweer?

Huisdieren oorzaak van maagzweer?
nieuws 13/09/2002

Bij kinderen die in een kinderdagverblijf verblijven of die een huisider hebben, wordt meer Helicobacter pilori gevonden, een bacterie die verantwoordelijk wordt geacht voor de overgrote meerderheid van de maagzweren.

lees meer »

Overdracht Creutzfeldt via bloed is mogelijk

nieuws 7/09/2002

Onderzoekers in Schotland hebben aangetoond dat de gekkekoeienziekte BSE via bloedtransfusie kan worden overgedragen bij schapen. Na een eerste schaap is nu ook een tweede dier gestorven aan het experiment, twee dieren zijn ziek. Bloedbankenorganisatie Sanquin in Amsterdam heeft de eerste uitkomsten van het onderzoek dat dit najaar wordt gepubliceerd, dinsdag naar buiten gebracht. Het experiment roept de vraag op of ook mensen de ziekte via bloedtransfusie kunnen oplopen.

lees meer »

Broccoli tegen maagzweer en darmkanker

nieuws 3/07/2002

Onderzoekers van de Amerikaanse John Hopkins School of Medicine en van het Franse Nationaal Wetenschappelijk Onderzoekscentrum (CNRS) melden dat sulforaphane, een stof die van nature in hoge concentratie voorkomt in broccoli en in broccolischeuten,

lees meer »

Kolieken bij de baby

Kolieken bij de baby
dossier 13/06/2002

Het hevig of langdurig schreien van baby’s gedurende de eerste levensmaanden wordt in onze huidige maatschappij heel vaak verkeerdelijk toegeschreven aan “krampjes” en dit zelfs vanaf de eerste dag na de geboorte.

lees meer »

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?
dossier 7/03/2002

Een zure oprisping of zuurbrand is op zich niet erg. Het wordt pas hinderlijk wanneer men frequent last heeft van dit terugvloeiend maagzuur. In dat geval spreekt men van gastro-esofagaal reflux (GERD).

lees meer »

Nieuwe test voor darmkanker ontwikkeld

nieuws 12/02/2002

Amerikaanse wetenschappers van de John Hopkins University Baltimore hebben een test ontwikkeld die volgens hen darmkanker in een zeer vroeg stadium aanwijst, zelfs tientallen jaren voor de ziekte zich zal openbaren. De test komt overigens pas over twee jaar op de markt.

lees meer »

Mijn verhaal : De Ziekte van Crohn als metgezel

mijn verhaal 7/02/2002

Het verhaal van Marleen die op 25-jarige leeftijd ontdekte dat ze leed aan de ziekte van Crohn. Eerst wist ze niet goed wat haar overkwam,jaren had ze veel last en jaren was het ook weer beter. Toen kwam er een zware opstoot,zo erg dat ze ook een zware operatie moest ondergaan met een stoma als gevolg.Haar bedenkingen en gevoelens kan je hier lezen.Marleen is ondertussen 50 jaar en heeft geleerd goed om te gaan met deze vervelende darmziekte.

lees meer »

Verband tussen chronische constipatie en depressie

nieuws 23/07/2001

Volgens een Engels onderzoek zouden vrouwen die lijden aan chronische constipatie meer kans maken om ook een depressie of angststoornis te hebben. Aan de studie werd deelgenomen door 34 vrouwen die gemiddeld 21 jaar aan constipatie leden. Ze werden onderworpen aan een aantal psychologische tests waarmee depressie, angst, zelfvertrouwen, enz. kunnen worden gemeten, en een speciale echografie om de rectale bloedstroom in beeld te brengen.

lees meer »

Galblaasoperatie (cholecystectomie)

Galblaasoperatie (cholecystectomie)
dossier 17/05/2001

Vaak bevat de galblaas stenen of raakt ze geïnfecteerd, hetgeen het functioneren belemmert. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen 35 en 55 jaar oud lopen meer risico.

lees meer »

Nachtwerk kan maagzweren veroorzaken

nieuws 19/04/2001

Nachtwerk of te wenig slapen kan bijdragen tot het ontstaan van een maagzweer, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De onderzoekers ontdekten dat de afscheiding van een bepaald eiwit TFF2 dat een belangrijke rol speelt bij de productie van maagsappen, fluctueert in functie van het tijdstip van de dag

lees meer »

Verband tussen Inflammatoire darmziekten en colonkanker

nieuws 22/02/2001

Mensen met familieleden die lijden aan inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) en colonkanker zullen in 8 op de 10 gevallen ook colonkanker ontwikkelen. Dat blijkt uit een studie van het Zweedse Karolinska Institutet in Stockho

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram