Mogelijke oorzaken van tandpijn

123mmond-tand-19-11-19.jpg

dossier

Dat een gaatje in je tand zorgt voor tandpijn, weten we allemaal. Gaatjes krijg je door bacteriën in tandplak, goed poetsen en flossen is dus de boodschap. Maar soms zegt tandpijn iets meer over je gezondheid. We zetten de meest voorkomende oorzaken van tandpijn op een rij.

Lees ook: Kiespijn of tandpijn verzachten: wat kan je doen?

10 oorzaken van tandpijn

  1. Tandbederf of gaatjes. Dit is de meest voorkomende oorzaak van tandpijn. Als je er vroeg bij bent, kan de tandarts een gaatje snel verhelpen. Onbehandeld kan een gaatje echter je tandzenuw aantasten. Die zenuw moet dan met een wortelkanaalbehandeling verwijderd worden.
  2. Tandenknarsen of bruxisme. Door de kracht van de beweging slijt je tandglazuur af en worden je tanden gevoeliger. Bij sommige mensen komen de tanden zelfs los te staan.
  3. Een tandabces. Een abces in de tandregio kan heel pijnlijk zijn. Het is een etterophoping die zich in je tandvlees kan vormen, aan het uiteinde van de tandwortel of in het bot of weefsel rond de tand. Een abces wordt meestal veroorzaakt door een infectie, bijvoorbeeld door een onbehandelde tandvleesontsteking.
  4. Een beschadigde vulling of tandbreuk. De vulling in je tand kan barsten, loskomen of afbrokkelen wanneer je iets hards eet. Ook kan de tand zelf barsten, door harde voeding of een val bijvoorbeeld. Er kunnen dan allerlei zaken in de tand terechtkomen die de zenuwen irriteren of infecteren.
  5. Wortelbreuk. Ook je tandwortel kan barsten. Dit soort letsel kan een tandarts niet zien door gewoon in je mond te kijken. Op een tweedimensionale foto is het evenmin zichtbaar. Bij vermoeden van een wortelbreuk zal je tandarts je doorverwijzen naar een endodontoloog of wortelkanaalspecialist. Hij kan een 3D-scan nemen en verdere test uitvoeren. 
  6. Teruggetrokken tandvlees. Als je te hard of op een foute manier poetst of als je tandvlees ontstoken is, kan het tandvlees zich terugtrekken. Daardoor ontbloten de halzen en de wortels van je tanden zich, waardoor ze gevoeliger worden. 
  7. Ontstoken tandvlees of gingivitis. In een gevorderd stadium noemt men tandvleesontsteking parodontitis. Ontstoken tandvlees kan je herkennen aan de zwelling en roodheid. Soms kan het tandvlees ook bloeden. De bacteriën bij een tandvleesontsteking kunnen in je bloedbaan terechtkomen en zo aandoeningen in je hele lichaam veroorzaken.
  8. Een sinusinfectie of allergieën. Bij een sinusinfectie kunnen de sinussen verstopt raken, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de wangen en de tanden. Het resultaat is dat je hele aangezicht pijnlijk kan aanvoelen. De meest voorkomende oorzaak van een sinusinfectie is seizoensgebonden allergie. Maar zelfs als de allergie geen sinusinfectie veroorzaakt, kan ze nog druk geven op de sinussen en dus op je hele gezicht.
  9. Een nieuwe tand. Het kan pijnlijk zijn wanneer een tand doorkomt of niet goed kan doorkomen door gebrek aan ruimte in de mond. Niet alleen baby’s en jonge kinderen kunnen er last van hebben, maar ook volwassen, wanneer ze wijsheidstanden krijgen.
  10. Stress. Stress tast het immuunsysteem aan, wat heel wat psychische en lichamelijke klachten tot gevolg heeft. Je lichaam wordt gevoeliger voor ontstekingen. En dus kan ook het wortelkanaal sneller ontsteken.

Lees ook: Hoe kan je gele tanden en tandverkleuring voorkomen?

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://health.clevelandclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram