Wat kan je doen tegen spierkrampen?

In dit artikel
Wat kan je doen tegen spierkrampen?

dossier

Bij een spierkramp krijgt je spier of een gedeelte van je spier onvoldoende zuurstof. De spiervezels trekken daardoor plots hevig samen. Het is een onwillekeurige beweging die je dus niet zelf kan sturen. Een spierkramp kan in principe elke spier in je lichaam treffen, ook de spieren van de baarmoeder- en darmwand. Daardoor kan je koliekpijn of menstruatiepijn voelen. Spierkrampen komen het meest voor in minder doorbloede of zwaar belaste lichaamsdelen zoals de kuiten en voeten. Hoewel spierkrampen veelal onschuldig zijn, zijn ze wel hinderlijk. Je kan ze dus maar beter voorkomen.

Hoe ontstaat een spierkramp?

Getty_kramp_bed_been_spascupreelnative_2023.jpg

© Getty Images

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een spierkramp. 

  • Als er bijvoorbeeld in de omgeving van de spier een tekort aan goede stoffen is. Voor het samentrekken en ontspannen van spieren zijn namelijk bepaalde stoffen nodig zoals magnesium, kalium en calcium. Zijn die stoffen niet voorradig, door onder meer het gebruik van bepaalde medicatie zoals cholesterolverlagers of plaspillen, dan wordt dat proces verstoord. Ook door vochtgebrek kunnen spierkrampen ontstaan.
  • Door een verkeerde zit- of stahouding doorheen de dag zullen bepaalde lichaamsdelen tijdelijk minder goed doorbloed worden.
  • Overdreven intense spierinspanningen zijn niet goed voor je spieren: het put ze uit, verzuurt of overbelast ze, en dat kan leiden tot nieuwe krampen.
  • Door koude zal je ook gemakkelijker spierkrampen krijgen, vooral in de benen, kuiten en voeten.
  • Ten slotte kan een tekort aan suiker bij bepaalde spieren leiden tot spierkramp.

Wat kan je doen?

  • Als je spierkrampen frequent en pijnlijk zijn, ga je het best naar de dokter. Zeker als de oorzaak niet duidelijk is. Ook als de krampen je slaap verstoren, wacht je beter niet met een bezoek aan de huisarts.
  • Van zodra je een kramp voelt, stop je de inspanning en rek je de spier geleidelijk en voorzichtig. Bij een kuitkramp trek je de voorkant van de voet omhoog. Bij een kramp in de dij strek je de benen. Zorg er steeds voor dat je een stabiele houding aanneemt tijdens het stretchen.
  • Eet gezond en gevarieerd om een optimaal milieu voor de spieren te creëren. Je kan eventueel beroep doen op een geneesmiddel. Dat bevat bestanddelen die helpen bij zowel klassieke spierkrampen, als bij menstruatie- en maagdarmkrampen.
  • Let erop dat je goed gehydrateerd blijft. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Alcohol laat je dan weer beter achterwege. 
  • Corrigeer een verkeerde zit- of stahouding overdag door af en toe eens te wandelen. Door een juiste houding aan te nemen, zullen je spieren niet overbelast raken. Hierdoor is er minder kans op krampen.
  • Aangezien spierkrampen vaker voorkomen bij lage bloedsuikerwaarden, hou je beter je bloedsuikerspiegel op peil.  
  • Hou de spier warm. Gebruik bijvoorbeeld een warmtezakje of trek warme kledij aan. 

In samenwerking met Spascupreel

Bronnen:
https://www.spascupreel.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.health.harvard.edu



Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram