Hoe herken je een nierbekkenontsteking en wat kan je doen?

In dit artikel
Hoe herken je een nierbekkenontsteking en wat kan je doen?

dossier

Acute nierbekkenontsteking is een plotse en ernstige nierinfectie. De nieren gaan opzwellen en kunnen blijvend beschadigd raken. Bij herhaalde aanvallen spreekt men van chronische nierbekkenontsteking. De chronische vorm is zeldzaam, maar komt vaker voor bij kinderen of mensen met een urinewegobstructie.

Lees ook: Hoeveel keer zou je per dag moeten plassen en wanneer is er een probleem?

Wat zijn de symptomen?

Getty_nieren_2022.jpg

©Getty Images

De symptomen ontwikkelen zich meestal binnen twee dagen na de infectie. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Koorts hoger dan 38,9°C
  • Pijn in de onderbuik, rug, zij of lies
  • Pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen
  • Troebele urine of bloed in de urine
  • Vaker moeten plassen in kleine hoeveelheden
  • Rillingen
  • Misselijkheid, braken
  • Vermoeidheid
  • Geestelijke verwarring (bij ouderen)

De symptomen kunnen verschillen bij kinderen en volwassenen. Mensen met chronische nierbekkenontsteking hebben meestal milde of zelfs geen symptomen.

Lees ook: 10 dingen die je moet weten over een blaasontsteking

Wat zijn de oorzaken?

De infectie begint meestal in de lagere urinewegen als een urineweginfectie. Bacteriën dringen het lichaam binnen via de urinebuis. Ze vermenigvuldigen zich vervolgens en verspreiden zich tot in de blaas. Van daaruit verplaatsen de bacteriën zich via de urineleiders naar de nieren.

Bacteriën zoals E. coli veroorzaken vaak de infectie. Elke ernstige infectie in de bloedbaan kan zich echter ook naar de nieren verspreiden en daar acute nierbekkenontsteking veroorzaken.

Lees ook: E. coli-infecties: van mild tot ernstig

Zijn er risicofactoren?

Elk probleem dat de normale urinestroom onderbreekt, geeft een groter risico op acute nierbekkenontsteking. Dat kan bijvoorbeeld een urineweg met een ongewone grootte of vorm zijn. Bovendien zijn de urinebuizen van vrouwen veel korter dan die van mannen, zodat bacteriën gemakkelijker hun lichaam kunnen binnendringen. Vrouwen zijn daardoor vatbaarder voor nierinfecties en lopen een hoger risico op acute nierbekkenontsteking. Andere personen met een verhoogd risico zijn onder andere:

  • Personen met chronische nierstenen of andere nier- of blaasaandoeningen
  • Oudere volwassenen
  • Mensen met een onderdrukt immuunsysteem, zoals mensen met diabetes, HIV/AIDS of kanker
  • Mensen met vesicoureterale reflux (een aandoening waarbij kleine hoeveelheden urine vanuit de blaas terugvloeien in de urineleiders en de nieren)
  • Mensen met een vergrote prostaat
  • Behandeling van nierbekkenontsteking

De eerstelijnsbehandeling van een acute nierbekkenontsteking is een antibioticum. Je arts zal proberen te achterhalen welke bacterie de infectie veroorzaakt. Op basis daarvan kan hij het juiste type voorschrijven. Als hij de bacterie niet kan identificeren, zal hij een breedspectrum antibioticum gebruiken. Tegen ernstige pijnklachten kan je ook pijnstillers innemen.

Het is verder belangrijk om veel te rusten en voldoende vocht in te nemen. Als je misselijk bent, kan je beter kleine beetjes drinken in plaats van een glas in één keer. Plas meteen als je aandrang voelt en plas je blaas ook helemaal leeg. Zo blijft er geen urine achter in de blaas en dus ook geen bacteriën.

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram