Apenpokken in België: “Wees waakzaam voor de symptomen”

In dit artikel
Apenpokken in België: “Wees waakzaam voor de symptomen”

dossier

Het apenpokkenvirus is een virale infectie die normaal gezien enkel in Centraal- en West-Afrika voorkomt, maar nu duikt de ziekte ook in onze contreien op. Hoe komt dat? En moeten we ons zorgen maken? 

Wat is het apenpokkenvirus?

123_apenpokken_monkeypox_2022.jpg
Het apenpokkenvirus, ook wel monkeypox genoemd, is een tropische infectie die in 1958 voor het eerst werd opgemerkt bij apen, maar die ook knaagdieren en mensen kan besmetten. De ziekte wordt overgedragen via seksueel contact, huidcontact of kleine speekseldruppels die vrijkomen bij onder andere niezen en hoesten. De incubatietijd is gemiddeld twaalf dagen. Dat wil zeggen dat de eerste symptomen kunnen opduiken tussen vier en twintig dagen na de besmetting.

Lees ook: Roodvonk (scarlatina): keelpijn met huiduitslag

Wat zijn de symptomen?

De symptomen kunnen variëren, maar artsen raden aan om waakzaam te zijn voor:

Vooral de huiduitslag is typerend. Die verschijnt doorgaans één tot drie dagen na de koorts, eerst in het gezicht of rond de anus en de schaamstreek, en nadien op andere lichaamsdelen. Na een tiental dagen vormen zich blaren en puistjes op de plekken waar de huiduitslag stond. Die gaan indrogen en korstjes vormen, waarna ze uiteindelijk verdwijnen. 

Lees ook: Varicella of windpokken: symptomen en behandeling

Is het apenpokkenvirus gevaarlijk?

In zeldzame gevallen worden patiënten erg ziek en kan de ziekte zelfs fataal zijn, maar de meeste mensen genezen spontaan binnen enkele weken. Er is geen specifieke behandeling nodig, al kan paracetamol wel helpen om symptomen te verlichten. Bij een vermoedelijke besmetting is het belangrijk om je handen goed te wassen en lichamelijk contact met anderen te vermijden. Contacteer ook zeker je arts, want wetenschappers en medici houden het verloop nauwlettend in de gaten. 

De KU Leuven heeft een PCR-test ontwikkeld die het virus kan opsporen. Er bestaat ook een antiviraal medicijn én een algemeen pokkenvaccin, dat ook tegen apenpokken beschermt. Vroeger behoorde dat vaccin tot het basisvaccinatieschema bij kinderen, maar in 1980 werd de wereld pokkenvrij verklaard en werd de standaard pokkenvaccinatie ook in ons land stopgezet. Wie als baby een pokkenprik kreeg, is wel nog enigszins beschermd.  Specifieke vaccins tegen het apenpokkenvirus zijn nog in ontwikkeling.

Lees ook: Bescherm jezelf tegen infecties: zo was je je handen correct

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.rivm.nl
https://www.knack.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram