ad

GSM stimuleert hersenactiviteit, maar dit heeft geen gevolgen voor gezondheid

Laatst bijgewerkt: mei 2011
man-gsm-bl-170_400_04.jpg

nieuws Langdurige GSM-straling beïnvloedt het glucosemetabolisme (het gebruik van suikers) in de hersenen, wat wijst op een licht verhoogde hersenactiviteit. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Health gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (2011; 305(8): 808-814). De betekenis hiervan is niet duidelijk, maar gezondheidseffecten werden niet vastgesteld. De wetenschappers lieten 47 proefpersonen gedurende perioden van 50 minuten een GSM tegen het oor houden. Bij sommige proefpersonen stond de telefoon aan, bij anderen stond deze uit. Sommigen hielden de telefoon tegen het rechteroor, anderen tegen het linkeroor. De hersenactiviteit was hoger in dat het deel van de hersenen dat zich het dichtst bij de antenne bevond. Dit deel van de hersenen (orbitofrontale cortex) was gemiddeld zeven procent actiever als de telefoon aanstond. Dit effect is vergelijkbaar met wat er gebeurt bij een kleine cognitieve taak (bijvoorbeeld het verleggen van een vinger).

Volgens een ander onderzoek van de Universiteit van Manchester, gepubliceerd in Bioelectromagnetics (2011; DOI: 10.1002/bem.20648), zorgen de radiogolven van GSM’s niet voor een verhoogd risico op kanker in de hersenen. Voor het onderzoek werd gekeken naar het aantal nieuwe diagnoses van het aantal kwaadaardige hersentumoren in Engeland tussen 1998 tot 2007. Als GSM’s kankerverwekkend zouden zijn, zouden de onderzoekers een toename van het aantal hersentumoren moeten vinden. Maar dat was niet het geval.
Volgens de onderzoekers kan hieruit besloten worden dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen GSM-straling en hersenkankers. Er bestaat volgens de onderzoekers ook geen plausibele biologische verklaring dat radiogolven menselijke genen beschadigen. Als er al een verband is met kanker dan zullen radiogolven hooguit de groei van een reeds bestaande tumor bevorderen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub