Blijf niet rondlopen met endometriose

Laatst bijgewerkt: februari 2014

nieuws Veel vrouwen hebben elke maand veel last tijdens de menstruatie. Dat kan onschuldig zijn, maar het kan ook om endometriose gaan.
Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Normaal wordt het baarmoederslijmvlies met bloed tijdens de menstruaties afgevoerd. Ook komt er een beetje bloed via de eileiders in je buikholte. Met dat bloed komen stukjes baarmoederslijmvlies in de buikholte terecht. Deze restjes kunnen daar blijven vastplakken en gaan groeien. Zo kan er baarmoederslijmvlies groeien in, of aan de buitenkant van de eierstokken en in het buikvlies van de bekkenholte. Dit noemen ze verklevingen. Er kunnen zelfs cysten ontstaan in de eierstokken, endometrionen. Deze ophopingen van oud bloed worden door hun kleur ook wel chocoladecysten genoemd.

Vrouwen die aan endometriose leiden, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten. Endometriose kan ook nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid. Bijna de helft van alle vrouwen die met vruchtbaarheidsproblemen in het ziekenhuis terechtkomen, blijkt endometriose te hebben. De oorzaak van deze ziekte is nog steeds niet bekend.

Endometriose komt naar schatting bij ongeveer 10% van alle vruchtbare vrouwen voor en kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven. Omdat endometriose niet altijd herkend wordt, blijven veel vrouwen onnodig met pijnklachten rondlopen. Bij hardnekkige pijnklachten tijdens de menstruaties, raadpleegt u daarom beter uw huisarts.
In veel gevallen is een behandeling niet nodig. Als u zwanger wil raken, en dat lukt niet omwille van de endometriose, wordt er wel een behandeling opgestart. Dat kan met medicijnen of de pil. Er wordt dan minder baarmoederslijmvlies opgebouwd, en daardoor hebt u minder last van pijn. Soms worden cysten met een kijkoperatie weggesneden. In extreme gevallen kan het nodig zijn om de baarmoeder of eileiders te verwijderen, maar dat gebeurt zelden.

Meer info: Endometriose Stichting: www.endometriose.nl

zie ook artikel : Endometriose


pub