Diepvriesgroenten: lekker en gezond

nieuws Niet bereide diepvriesgroenten zijn een prima alternatief voor verse groenten, ook voor baby’s en kleine kinderen. Aan deze groenten is geen zout toegevoegd en ze zijn diepgevroren op de ideale temperatuur (-35 °C tot -40 °C). Diepvriesgroenten worden ook razendsnel ingevroren. Vaak zit er maar drie uur tussen oogst en invriezen. Zo blijven de voedingsstoffen beter bewaard.
Voor de consument die één keer per week in de supermarkt zijn groenten koopt - groenten die misschien al enkele dagen eerder geoogst zijn - en ze pas enkele dagen later bereidt, kunnen diepvriesproducten zelfs een beter alternatief zijn. Afhankelijk van het type groente, gaat de hoeveelheid vitamine C bijvoorbeeld zeer snel verloren. Verse spinazie die op kamertemperatuur bewaard wordt, is na een dag al evenveel vitamine C kwijt als spinazie die drie weken in de diepvriezer heeft gezeten. Broccoli behoudt zijn vitamine C veel beter: na drie weken in de koelkast bevat die groente nog steeds 80 procent of meer van zijn oorspronkelijke hoeveelheid, dat is minstens even goed als bij bewaring in de diepvries.

Anderzijds moeten we het effect van de bewaring niet overschatten want als u niet oplet gaan de nuttige voedingsstoffen nadien bij de bereiding toch nog verloren. Tijdens een kwartier koken verliest broccoli 60 procent van zijn hoeveelheid vitamine C. Vijf minuten koken levert een verlies van maar 40 procent op. Groenten die gestoomd worden of in een vacuümverpakking gekookt, blijken veel beter hun vitamine C te behouden.
Mogelijk verliezen diepvriesgroenten bij het koken meer voedingsstoffen dan verse groenten, omdat tijdens het vriesproces het plantenweefsel van de groente beschadigd wordt door zich vormende ijskristallen. Daardoor verliezen de groenten bij het ontdooien gemakkelijker vocht en opgeloste vitaminen en mineralen. Temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld tijdens het transport, doen de ijskristallen smelten en weer aangroeien, waardoor steeds grotere kristallen ontstaan, die meer schade veroorzaken.
Bewaar diepgevroren voedingsmiddelen bij -18 °C of lager om te kwaliteit te garanderen. Onderbreek de koudeketen niet en laat de temperatuur niet schommelen. Haal ze niet te lang voor de bereiding uit de diepvriezer. Bereid ze zonder te ontdooien, zoals verse groenten. Vries ontdooide producten nooit opnieuw in.

Lees ook: Versheid van voedingsproducten


Laatst bijgewerkt: januari 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram