Zelfgemaakte ketchup zonder suiker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-h-ketchup-tomaat-08-19.jpg

recepten

Deze ketchup wordt gemaakt met tagatesse, een zoetmiddel op basis van tagatose. De smaak is vergelijkbaar met die van suiker, maar de energiewaarde ligt veel lager: 1 gram tagatose levert 1,5 kcal, eenzelfde hoeveelheid suiker is goed voor 4 kcal.
Een ander voordeel van tagatose is dat zijn zoetkracht veel groter is dan die van suiker: je moet maar de helft van de hoeveelheid gebruiken, zelfs nog iets minder als je geen zoetebek bent. 
Tagatesse/tagatose heeft een zeer lage glycemische index (*) en beïnvloedt dan ook de bloedsuikerspiegel niet. Daardoor is het ook geschikt voor diabetici.
(*) De glycemische index (GI) van een product is een waarde die aangeeft hoe snel de koolhydraten die het eventueel bevat in de darmen worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Ingrediënten
ca. 850 g verse tomaten
150 g ui of sjalot (of een mengeling)
50 g tagatesse 
1 dl (wittewijn)azijn
1 teentje knoflook
een snuf paprikapoeder
peper en kruidenzout (bv. selderijzout)

IMG_5575.JPG
Bereiding
- Dompel de tomaten een 20-tal seconden in kokend water, laat ze schrikken onder koud water en pel ze.
- Snijd ze in stukken en verwijder de groene kern en de pitten. Snijd ze in blokjes.
- Snipper de ui/sjalot en de knoflook fijn.
- Giet de azijn in een kookpot, doe de versnipperde ui en knoflook erbij en laat even opkoken.
- Doe de tomatenblokjes, de paprika, de tagatesse en het zout erbij en laat opnieuw opkoken, zonder deksel op de pot.
- Zet het vuur lager en laat het tomatenmengsel een dik half uur koken op een zacht vuur tot alle vocht is verdampt. Plet de tomaten af en toe met een pureestamper zodat ze helemaal tot moes koken.
- Doe het tomatenmengsel in een smalle, hoge mengbeker en mix het fijn.
- Kruid naar smaak met peper en voeg eventueel nog een extra snufje kruidenzout toe.
- Wil je de ketchup helemaal 'smooth' en glad, dan kan je hem nog even door een zeef duwen, maar niet gezeefd is hij even lekker!


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice



pub