Medicatie tegen hepatitis C voor alle patiënten terugbetaald

Laatst bijgewerkt: december 2018
123-txt-hepatits-C-07-17.jpg

nieuws

Vanaf 1 januari 2019 krijgen alle patiënten met hepatitis C de nieuwe antivirale medicijnen terugbetaald, ook als de ziekte zich nog in een pril stadium bevindt. 

Hepatitis C is een besmettelijke infectieziekte die wordt overgedragen via het bloed. 15 à 25 procent van de mensen die besmet raken met het virus geneest spontaan, zonder behandeling. Bij de andere patiënten wordt de ziekte chronisch en kan ze op termijn leiden tot leverschade, levercirrose, leverkanker en overlijden. Hepatitis C is de belangrijkste oorzaak van levercirrose in ons land.

15 à 25 procent van de mensen die besmet raken met het virus geneest spontaan, zonder behandeling. Bij de andere patiënten wordt de ziekte chronisch en kan ze op termijn leverschade veroorzaken. Op dit moment zijn naar schatting 70.000 Belgen drager van het virus, waarvan ongeveer de helft zich daar niet van bewust is. 

Behandeling
Met een goede behandeling kunnen ook chronische patiënten volledig verlost geraken van het virus. De nieuwe antivirale middelen tegen hepatitis C zijn zeer doeltreffend maar zijn ook zeer duur: ongeveer €40.000 per behandeling. 

Sinds januari 2015 worden deze antivirale geneesmiddelen in ons land terugbetaald voor patiënten bij wie de ziekte zich in een gevorderd stadium bevindt: patiënten met een gevorderde fibrose, bij levertransplantatie, zwangere vrouwen, patiënten met HIV én hepatitis C…

Momenteel krijgen ongeveer 1.100 patiënten de medicatie terugbetaald. Dankzij de uitbreiding van de terugbetaling zullen daar in 2019 zowat 1.000 patiënten bij komen. De behandeling duurt doorgaans ongeveer drie maanden. De eerste meting naar de afwezigheid van virus gebeurt drie maanden na het stoppen van de antivirale behandeling. Na twaalf maanden volgt een definitieve test om te zien of het virus weg is.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt 2030 als doelstelling voor de volledige eliminatie van de ziekte voorop. Voornamelijk in doelgroepen waarbij hepatitis C veel voorkomt, zoals intraveneuze druggebruikers of bij de gevangenisbevolking, zal doorgedreven screening absoluut noodzakelijk zijn om deze doelstelling te halen. 

"Ik ben enorm opgelucht dat deze stap eindelijk gezet wordt, en dat ik vanaf januari 2019 alle patiënten (waarvan velen al jaren wachten op behandeling) effectief zal kunnen behandelen.  We weten intussen dat deze behandelingen kort, veilig en zeer efficient zijn. Maar veel mensen weten niet dat ze drager zijn van dit virus, dus zal de overheid volop moeten inzetten op de screeningscampagnes, als we hepatitis C écht van de Belgische kaart willen vegen. Iedereen zou zich minstens 1 keer in het leven moeten laten screenen.” aldus Dr. Stefan Bourgeois, gastro-enteroloog bij het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA).

Bron
www.deblock.belgium.be/nl/medicatie-tegen-hepatitis-c-straks-voor-%C3%A1lle-pati%C3%ABnten-terugbetaald

https://abbvie-belgium.prezly.com/belgie-op-het-juiste-spoor-richting-eliminatie-van-het-hepatitis-c-virus


pub