Helpt Echinacea tegen verkoudheid?

Laatst bijgewerkt: december 2012
123-plant-alt-echinac-drs-170_12.jpg

nieuws Over het effect van Echinacea purpurea om een verkoudheid te voorkomen of sneller te genezen bestaat grote onenigheid: sommige onderzoeken suggereren een positief effect, andere onderzoeken vinden helemaal geen effect.

Volgens een nieuw onderzoek aan de universiteit van Cardiff (Verenigd Koninkrijk) gepubliceerd in Ecidence Based Complementary Alternative Medicine kan Echinacea inderdaad verkoudheden helpen voorkomen.

755 gezonde proefpersonen werden gedurende 4 maanden opgevolgd. De helft kreeg een extract van Echinacea (Echinaforce druppels, 3x 0,9 ml per dag, tijdens ziekteperiodes 5 x 0,9 ml), de andere helft een placebo. In de Echinacea-groep kwamen 149 verkoudheidepisodes voor met een totale duur van 672 dagen, in de placebo-groep 188 episodes en 850 dagen, of een verschil van 26%. In de Echinacea-groep kregen 28 deelnemers herhaalde infecties tegenover 43 in de placebo-groep, een verschil van 59%. De proefpersonen in de Echinacea-groep namen ook minder pijnstillers dan die in de placebo-groep. Volgens de onderzoekers bevestigen deze resultaten dat Echinacea dus effectief verkoudheden kan helpen voorkomen, en vooral effectief is tegen herhaalde verkoudheden.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram