- nieuwsHoren, zien, voelen, proeven en ruiken: plan nu een tripje naar de Kempen en geniet met ál je zintuigen
- dossierMalaria: symptomen, preventie en behandeling voor reizigers
- dossierMalariapreventie op reis: welke malariapillen heb je nodig?
- dossierSpasmofilie: een moeilijk te vatten syndroom
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
Vliegtuigreizen: ongezond?
dossier
Luchtdruk: het effect op oren, tanden en sinussen

© Getty Images
- Oorpijn: Veel mensen ervaren ongemak of pijn in hun oren tijdens het opstijgen en landen. Dit komt door drukverschillen aan weerszijden van het trommelvlies. Wanneer de druk snel verandert, kan het moeilijk zijn voor het lichaam om de druk in het middenoor in evenwicht te brengen, wat resulteert in pijn of een ploppend gevoel.
- Tandpijn: Drukveranderingen kunnen ook pijn veroorzaken in tanden, vooral als er lucht gevangen zit in een holte of een slechte vulling. Dit fenomeen wordt barodontalgia genoemd.
- Sinusproblemen: Net als de oren, kunnen de sinussen moeite hebben om de drukveranderingen aan te passen. Dit kan leiden tot hoofdpijn of verstopte sinussen, vooral bij mensen met verkoudheid of allergieën.
Lage luchtvochtigheid: uitdroging en huidproblemen
- Uitdroging: Het lage vochtgehalte kan ervoor zorgen dat je sneller uitdroogt. Dit betekent dat je tijdens de vlucht meer vocht kunt verliezen, wat hoofdpijn, een droge huid, gebarsten lippen en een droge keel kan veroorzaken. Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens de vlucht en alcohol of cafeïnehoudende dranken te beperken, aangezien deze je lichaam verder kunnen uitdrogen.
- Huidproblemen: Mensen met een gevoelige of droge huid kunnen merken dat hun huid trekkerig aanvoelt of geïrriteerd raakt na een vlucht. Het regelmatig hydrateren van de huid tijdens de vlucht kan helpen om deze effecten te verminderen.
Lees ook: DVT of longembolie bij vliegtuigreizen: het 'economy class' syndroom
Bacteriën en virussen: de impact van gedeelde lucht
- Oppervlakken: Het grootste risico komt niet van de lucht, maar van besmette oppervlakken zoals de stoelriem, traytafel of armleuningen. Regelmatig handen wassen en het gebruik van handdesinfectiemiddel kan helpen om het risico op ziekte te verminderen.
- Luchtcirculatie: De lucht in de cabine wordt constant ververst en gefilterd, maar door dicht op elkaar te zitten met andere passagiers kan de overdracht van verkoudheden of griepvirussen toch voorkomen. Het dragen van een mondmasker kan extra bescherming bieden.
Lees ook: Oorpijn bij kinderen: acute middenoorontsteking (otitis media)
Zuurstofniveaus: minder zuurstof op grote hoogte
Trombose: risico op bloedklonters
Lees ook: Pil verhoogt risico 'Economy Class' Syndroom
Bloeddrukschommelingen
Lees ook: DVT of longembolie bij vliegtuigreizen: het 'economy class' syndroom
Bronnen:
https://health.clevelandclinic.org
https://www.medicalnewstoday.com