Toch nog een dochter na baarmoederhalskanker

123-cx-ca-tek-170-05.jpg

nieuws In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is een vrouw bevallen bij wie in 2005 een gedeelte van de baarmoeder werd weggehaald na een diagnose van baarmoederhalskanker. Het is erg uitzonderlijk dat men na zulke ingreep nog kinderen kan krijgen.

In 2006 kreeg de vrouw haar eerste kind, in 2010 haar tweede. Het was toen de eerste keer in Vlaanderen dat dit gebeurde. Het is opnieuw erg uitzonderlijk dat iemand na zulke ingreep ook nog een derde kind krijgt. Normaal gezien wordt bij een klassieke behandeling voor baarmoederhalskanker de volledige baarmoeder verwijderd. Vrouwen verliezen hierdoor de mogelijkheid om nog zwanger te worden.

De moeder is 36 jaar en werd in 2004 voor het eerst geconfronteerd met baarmoederhalskanker. Begin 2005 werd ze geopereerd voor deze tumor. Daarbij werd gekozen voor een radicale trachelectomie, een nieuwe techniek die de vrouw moest toelaten na de ingreep nog zwanger te worden. Bij een radicale trachelectomie wordt het baarmoederlichaam gespaard door de vaginatop en baarmoederhals met omringend weefsel en lymfeklieren te verwijderen. Nadien wordt het baarmoederlichaam terug op de vagina vast gemaakt.

Normaal gezien wordt bij een standaard behandeling voor baarmoederhalskanker de gehele baarmoeder en de top van de vagina verwijderd. Vrouwen die deze ingreep ondergaan verliezen hierdoor de mogelijkheid om zelf nog zwanger te worden.
De vrouw werd na een wachttijd van 6 maanden na de ingreep spontaan zwanger. Vier jaar later bracht ze een tweede zoon ter wereld en nu een dochter.

Het is hoogst uitzonderlijk dat vrouwen na zulke ingreep meer dan één kind krijgen. Deze bevalling bewijst dat het toch mogelijk is. De kansen om zwanger te worden liggen wel 15 tot 20% lager dan bij een normale zwangerschap. Tijdens de zwangerschap ligt voornamelijk de kans op vroeggeboorte hoger.

Baarmoederhalskanker is na borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Jaarlijks worden er wereldwijd ongeveer een half miljoen nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker gediagnosticeerd en sterven er ongeveer 230.000 vrouwen aan deze ziekte. Elke 2 minuten sterft er iemand aan baarmoederhalskanker. In België worden elk jaar zo’n 600 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker.

Sinds 2009 is er een preventief vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt waarmee men hoopt toch 80 tot 90% van de baarmoederhalskankers uit te roeien. Het vaccin moet vrouwen beschermen tegen de besmetting met het humane papillomavirus (HPV). In acht op tien gevallen wordt baarmoederhalskanker veroorzaakt door een HPV-infectie.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram