Luchtvervuiling en hitte verhogen risico op problematische zwangerschap

123m-zw-zwanger-dokt-medic-27-8.jpg

nieuws Twee factoren van de klimaatcrisis, luchtvervuiling en stijgende temperaturen, blijken in het bijzonder zwangere vrouwen en hun baby’s zwaar te treffen. Amerikaanse onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen deze fenomenen en problematische geboortes. Ze roepen op tot structurele actie om de klimaatcrisis te bestrijden.

Wanneer de klimaatcrisis ter sprake komt, gaat het vaak over extreme weersverschijnselen zoals bosbranden en zware stormen. Maar een grootschalige studie, gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA), onderzocht de impact van meer veelvoorkomende factoren: luchtvervuiling en hitte. Wat de luchtvervuiling betreft, keken de wetenschappers naar ozon (of smog) en bepaalde fijne stofdeeltjes genaamd PM 2.5.

Vroeggeboren of laag geboortegewicht

Het Amerikaanse onderzoek analyseerde de conclusies van 68 afzonderlijke studies, uitgevoerd in verschillende delen van de Verenigde Staten, waarvan de gegevens teruggingen tot 2007. In totaal werden ongeveer 32 miljoen geboortes onder de loep genomen. 58 studies focusten op luchtvervuiling en tien op de blootstelling aan hitte.

Van de studies over luchtvervuiling, vond 84% dat vrouwen in meer vervuilde gebieden een groter risico liepen op een problematische zwangerschap. Hetzelfde gold voor negen van de tien studies die de gevolgen van hitteblootstelling nagingen.

De meeste studies onderzochten de risico’s op vroeggeboortes of pasgeborenen met een laag geboortegewicht. Die baby’s kunnen daar levenslange gevolgen aan overhouden, zoals een grotere gevoeligheid aan ziektes en een verstoorde hersenontwikkeling. Enkele studies focusten op miskramen en ook die konden het verband leggen.

Groepen met verhoogd risico

Moeders met astma bleken door de luchtvervuiling een sterk verhoogd risico te lopen op een problematische zwangerschap. Ook Afro-Amerikanen en minderheden worden disproportioneel zwaar getroffen, volgens de wetenschappers vermoedelijk omdat de kans groter is dat ze in de buurt wonen van fabrieken of autosnelwegen. Bovendien vormen de stadswijken waar ze sterk vertegenwoordigd zijn vaker zogenaamde ‘hitte-eilanden’, waar de temperaturen gemakkelijker stijgen door een tekort aan groen en een teveel aan materialen zoals asfalt en beton.

Systeemoplossingen nodig

“Je zou echt kunnen stellen dat er een hele generatie van kinderen wordt geboren die de gevolgen van vervuiling in zich dragen”, verklaarde hoofdauteur Nathaniel DeNicola. “We kunnen zwangere vrouwen wel advies geven, maar zij kunnen de temperatuur buiten en de luchtvervuiling niet controleren. De echte oplossingen zijn dus systeemoplossingen, die in de eerste plaats in de handen liggen van beleidsmakers.” De wetenschappers roepen in hun conclusies op tot effectieve actie om de klimaatcrisis een halt toe te roepen.

Bronnen:
https://www.healthday.com
https://www.theguardian.com
https://www.nytimes.com
https://jamanetwork.com
https://www.healio.com

Lees ook: Is luide muziek schadelijk voor ongeboren baby?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram