Kanker en chemotherapie tijdens zwangerschap hebben nauwelijks invloed op hersenen kind

123_zwanger_buik_2019.jpg

nieuws Uit een vervolgonderzoek aan de KU Leuven blijkt dat kanker en chemotherapie tijdens de zwangerschap nauwelijks impact hebben op de hersenontwikkeling van het kind. Bij de eerste screening aan de hand van MRI-beelden waren de kinderen 3 jaar, de tweede vond onlangs plaats, intussen zijn de kinderen 9 jaar oud.


De onderzoekers vergeleken de resultaten telkens met een controlegroep, waarbij de moeders tijdens de zwangerschap geen kanker hadden, om zo een grondige vergelijking te kunnen maken van de hersenontwikkeling van de kinderen. Tegelijkertijd werd ook gekeken naar de mogelijke gevolgen van blootstelling aan chemotherapie voor de geboorte. “Noch kanker, noch chemotherapie bleken een invloed te hebben op de globale werking van de hersenen of op de functionele verbinding tussen de verschillende hersendelen”, zo staat in een persbericht.

“Wel wezen de resultaten erop dat de structuur van de hersenen lokaal beïnvloed was door de kanker en de behandeling. Ook bleken bepaalde soorten chemotherapie, meer bepaald platinumgebaseerde therapie, een potentiële risicofactor te zijn. Chemotherapie in het algemeen had geen significante invloed op de hersenontwikkeling”, zegt ir. Jeroen Blommaert, doctoraatsonderzoeker KU Leuven en hoofdauteur deze studie.
Psychologische oorzaak
Vanwaar dan die lokale, minieme verschillen? “De angst en onzekerheid die met kanker tijdens de zwangerschap gepaard gaan en de ziekte zelf zorgen soms voor een verminderde binding tussen moeder en kind. Dat zou bijvoorbeeld verklaren waarom de kinderen uit de studie op zesjarige leeftijd een iets lager verbaal IQ hadden en waarom we de kleine lokale verschillen in hersenontwikkeling vooral zien in een regio van het taalnetwerk”, licht professor Frédéric Amant, gynaecoloog-oncoloog in UZ Leuven toe. De band met de moeder speelt een cruciale rol in de taalontwikkeling.
Conclusie
“Het is belangrijk om bij platinumgebaseerde chemotherapie moeder en kind nog beter op te volgen. De therapie volledig aan de kant schuiven, kan niet, want voor sommige soorten kanker is het nu eenmaal de beste optie. Daarnaast is het ook belangrijk om moeders en kinderen ook na de bevalling psychosociaal beter te omkaderen”, aldus professor Amant.

Bronnen:
https://pers.uzleuven.be
https://www.thelancet.com
https://www.allesoverkanker.be


Lees ook: Veel huidkankers blijven onopgemerkt tijdens coronacrisis

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram