Geen uitstel kankerbehandeling tijdens zwangerschap

123-dr-oz-zw-vrouw-170-08.jpg

nieuws Een kankerbehandeling tijdens de zwangerschap heeft geen nadelige gevolgen voor het kind. Een kankerbehandeling kan onmiddellijk gestart worden, en het is zeker niet nodig om de zwangerschap voortijdig te beëindigen uit schrik voor nadelige effecten op het kind. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan onder meer het UZ Leuven en het Anthony van Leeuwenhoek in Amsterdam dat werd voorgesteld op het 2015 European Cancer Congress in Wenen en verscheen ook in het New England Journal of Medicine.

De studie volgde 129 kinderen uit België, Nederland, Italië en Tsjechië waarvan de moeder tijdens de zwangerschap behandeld werd voor kanker (vooral borstkanker, leukemie en lymfoma). 70% van de kinderen was tijdens de zwangerschap blootgesteld aan chemotherapie, ruim 8% aan radiotherapie en 13% van de moeders werd tijdens de zwangerschap geopereerd. De kinderen werden vergeleken met een groep vergelijkbare kinderen waarvan de moeder geen kanker had gehad. De kinderen werden op de leeftijd van 18 maanden en drie jaar onderzocht.

Er was geen verschil in mentale ontwikkeling tussen beide groepen kinderen. Er werd ook geen verschil in lichamelijke afwijkingen, bijvoorbeeld hartaandoeningen, vastgesteld. Kinderen van vrouwen met kanker werden doorgaans iets vroeger geboren, maar dat was meestal het gevolg van een beslissing van de behandelende artsen. De mogelijke negatieve effecten van een premature geboorte zijn groter dan de gevolgen van een kankerbehandeling, zo stippen de onderzoekers aan. Het voorkomen van een vroegtijdige geboorte is dan ook belangrijker dan het uitstellen of vermijden van chemotherapie, aldus de auteurs.

De onderzoekers zeggen wel dat op basis van hun onderzoek niet kan vastgesteld worden dat àlle vormen van chemotherapie veilig zijn. Daarvoor is meer onderzoek bij groetere groepen kinderen nodig, waarbij ook de nieuwere kankergeneesmiddelen moeten onderzocht worden.

Eerder al had onderzoek van dezelfde onderzoeksgroep van de KULeuven (zie: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=18086) aangetoond dat het toedienen van chemotherapie geen nadelige effecten heeft voor de foetus, dankzij de bescherming door de moederkoek. Er is ook geen invloed op hun ontwikkeling. Bovendien heeft een zwangere vrouw een overlevingskans die vergelijkbaar is met die van andere vrouwen wanneer ze tijdig en dus tijdens hun zwangerschap een behandeling krijgen.

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1508913?af=R&rss=currentIssue
www.cancerinpregnancy.org


Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram