Dagelijks ijzer tijdens zwangerschap verhoogt geboortegewicht baby

Laatst bijgewerkt: juni 2022
123-vr-pil-zw-buik-fe-vit-170-08.jpg

nieuws Wanneer een zwangere vrouw dagelijks ijzerpillen slikt, heeft dit een positieve invloed op het geboortegewicht van het kind: iedere tien microgram ijzer per dag verhoogt het geboortegewicht met vijftien gram. Daardoor daalt de kans dat een baby een te laag geboortegewicht heeft met gemiddeld 19%. Een geboortegewicht tot 2.500 gram wordt als laag gezien. Ook is de kans op bloedarmoede door ijzertekort lager. De gunstige effecten van ijzersupplementen werden gezien tot en met 66 microgram per dag. Dat blijkt uit een studie van een Brits-Amerikaans onderzoeksteam gepubliceerd in BMJ Open.

Op dit moment raadt de Wereldgezondheidsorganisatie een dagelijkse dosis van 60 microgram per dag aan voor zwangere vrouwen.
De resultaten van deze studie hebben vooral belang voor ontwikkelingslanden. In de meeste westerse landen zijn ijzersupplementen tijdens de zwangerschap niet nodig. Bij een voldoende regelmatig en gevarieerd voedingspatroon wordt de behoefte aan ijzer gedekt. Als er bij aanvang van de zwangerschap een ijzertekort is, is een ijzersupplement wél nodig aangezien de ijzervoorraad via de voeding slechts zeer traag wordt aangevuld. Een ernstig ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede wat op zijn beurt kan leiden tot zuurstoftekort voor de foetus. Dit kan de normale groei en ontwikkeling verstoren. Ernstig ijzertekort is zeldzaam in België. Bij de start van uw zwangerschap zal uw gynaecoloog een bloedonderzoek uitvoeren om uw ijzerstatus na te kijken.

Neem zeker geen ijzersupplementen zonder medische begeleiding, aangezien het ook constipatie en andere maag-darmklachten kan veroorzaken.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram